EUROPSKI KUPOVI: Sljedeće sezone mijenja se sustav kvalifikacija za ulazak u skupine!

FOTO:

UEFA je napokon predstavila dugo najavljivane promjene u kvalifikacijskom sustavu za Ligu prvaka i Europsku ligu koje će se primjenjivati već od sljedeće sezone.

Promjene zbog moćnih

Na temelju tih promjena, u skupinama Lige prvaka izravno će se plasirati 26 klubova (dosad 22), dok će šest klubova doći iz kvalifikacijskog dijela. Četiri iz “staze prvaka” (klubovi koji su bili prvaci svojih zemalja), istaknimo da će se hrvatski prvak priključiti u 2. kvalifikacijskom kolu, a ne kao dosad u 1. kolu. Preostala dva kluba koja će igrati u skupinama izlučit će iz “ligaška staza”, tamo će igrati klubovi iz bolje rangiranih zemalja po UEFA-inu koeficijentu, koji nisu bili prvaci svoje zemlje.

Koeficijenti nacionalnih saveza za sezonu 2016/17 bili su zemelj promjena. Pa će tako prva četiri saveza (Španjolska, Engleska, Italija i Njemačka) dati po četiri kluba, ukupno 16, za grupnu fazu Lige prvaka, dok će sljedeća dva rangirana saveza (Francuska i Rusija) dati po dva predstavnika. A po jedan klub izravno u skupine Lige prvaka doći iz Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske.

Daleko je još od raspleta u svim prvenstvima, ali gledajući aktualnu situaciju na ligaškim vrhovima, hrvatski prvak put do skupine LP mogao bi tražiti preko klubova poput PSV Eindhovena, Salzburga, PAOK-a, Viktorije Plzen, Celtica, Astane, BATE Borisova…

U Europa ligi 27 izravno

Novost je i da će svi klubovi koji nastupe u kvalifikacijama Lige prvaka, neovisno o tome u kojem dijelu natjecanja ispadnu, dobiti priliku kvalificirati se za Europsku ligu! Svi klubovi koji će biti u doigravanju za Ligu prvaka imaju mjesto u grupnoj fazi Europa lige, a pridružit će im se i tri momčadi s najboljim koeficijentom koje su eliminirane u trećem kolu “ligaške staze”.

Pobjednik Hrvatskog kupa uključuje se u 3. kolu “ligaške staze” kvalifikacija za Europsku ligu, kroz koju će se do grupne faze probiti ukupno 13 klubova. Drugoplasirana momčad Prve HNL započet će natjecanje u 2. kolu kvalifikacija, a trećeplasirani klub našeg prvenstva krenut će od 1. kola.

“Stazu prvaka” kojom će se u grupnu fazu Europske lige kvalificirati osam momčadi, činit će klubovi koji su eliminirani od pretkvalifikacija, pa sve do 3. kvalifikacijskog kola za Ligu prvaka. Tako će u prvom krugu sudjelovati 20 momčadi – tri kluba elimitirana u pretkvalifikacijama i 17 eliminiranih u 1. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. U drugom krugu bit će deset pobjednika prvog kruga i 10 eliminiranih klubova iz 2. kola kvalifikacija za LP (staza prvaka). U posljednjem krugu, ostat će deset pobjednika iz drugog kruga, kao i šest klubova eliminiranih iz 3. kola kvalifikacija za Ligu prvaka (staza prvaka).

OVO ĆE VAM SE SVIDJETI: UEFA ima veliku novost za Ligu prvaka!

Komentari

komentara

« Povratak