GOST KOMENTATOR: Gospodo, zaustavite nasilje nad hrvatskim nogometom!

FOTO:

Napominjemo da se stav stranice Nogometne-vijesti.hr ne mora nužno slagati sa osobnim stavom autora ovoga teksta.

 

Divljački napad huligana na hrvatskog suca Brunu Marića posljednji je ispad koji bi trebao upaliti alarm da je huligansko teroriziranje onog najljepšeg što hrvatski sport ima, nogometa, došlo do vrhunca. Nakon nereda na San Siru, poljudske svastike, sramoćenja u Saint Etienneu, napada na Rakitićevu obitelj, huligani su se posljednjim ispadom poslužili direktnim nasiljem i životno ugrozili suca Brunu Marića.

Oni koji sebe nazivaju borcima za pravdu, spasiteljima hrvatskog nogometa, gaziteljima gube i jedinim ispravnima za voditi hrvatski nogomet, naložili su svoje najniže članove da pretuku jednog od najboljih hrvatskih sudaca; Brunu Marića. Krajnje je vrijeme da se kaže odakle svo to nasilje i teror dolaze, koliko važnu ulogu u svemu tome imaju politika i mediji koji se ne ograđuju od nasilja te za što se zaista bore oni koji ovaj teror proizvode.

Prije svega, valja istaknuti koliko je uspješan hrvatski nogomet kojega huligani, koje ćemo razotkriti kroz ovaj i naredne tekstove, pokušavaju srušiti. Hrvatsku nogometnu reprezentaciju danas čine igrači koji su nositelji najvećih svjetskih klubova. Reprezentacija ima više nastupa na svjetskim i europskim prvenstvima nego sve reprezentacije bivše države zajedno.

Hrvatska nogometna liga s fantastičnim „projektom lige 10“ danas ima 3 vrlo jaka kluba. Dinamo, koji ima jednu od 3 najjače škole nogometa u svijetu (i igrači te škole su danas okosnica reprezentacije), na domaćem terenu neporazivu Rijeku koja je spremna prekinuti 11-godišnju dinamovu dominaciju i prekrasnu priču iz Osijeka koji je shvatio moć i dobrobiti ulaska svježeg, zdravog kapitala u klub. Ono što hrvatskoj nogometnoj ligi nedostaje, a najveći je uzrok svih problema i nereda u hrvatskom nogometu, je nekada veliki klub koji je bio ponos svih Hrvata; Hajduk iz Splita.

Klub kojeg su brojni političari, hotelski recepcioneri, anonimni nepoznavatelji nogometa i poduzetništva doveli na najniže grane u povijesti te ga predali u ruke ulici s parazitnom Udrugom Naš Hajduk na čelu. Klub koji u 11 godina „kasni“ 250 bodova za Dinamom, klub kojeg je politika spasila od izbacivanja u 3. ligu, klub koji pokušava zakrpati rupu bez dna prodajom jogurta, mladica murve (dobro ste pročitali, hajduk ima svoje drvo murvu!), piture za zidove i toaletnog papira, klub koji se prije 11 godina ismijavao iz Dinama i pokazivao rasistička opredjeljenja pozivajući na nasilje nad tamnoputim igračima i zazivanja svjetske škole „bilih tića“, a danas ga od borbe za opstanak spašavaju upravo tamnoputi igrači iz nepoznatih „paprat“ liga. Klub koji ne poštuje, ne podržava i ne navija za vlastitu reprezentaciju koja je svim ljubiteljima nogometa svetinja i iznad klupskih rivalstava i nesuglasica.

Jal iz Splita koja je dobro zamotana u celofan „borbe iz dišpeta“, pomagana je od onih (danas gotovo izumrlih), tatinih sinova koji sebe nazivaju jedini i pravi Bad Blue Boysi koji se ne slažu s odlukama današnjeg savjetnika Dinama, iako je po svim segmentima i rezultatima klub dostigao najveće grane od postojanja i za prilike Istočne Europe je liga iznad svih drugih klubova.

Taj spoj (splitski jal predvođen rivom i ulicom) te zagrebački sinovi bez mogućnosti/budućnosti danas pokušavaju srušiti sve dobro što nam pruža hrvatski nogomet, sve dobro što nam pruža najpotencijalnija reprezentacija Europe. No, nisu sami. Mediji (na čelu s portalom Index.hr, Slobodnom Dalmacijom i po potrebi Sportskih novosti), trude se svim silama poticati na nasilje, bunt (dišpet) i mržnju prema reprezentaciji i određenim hrvatskim klubovima. Portali koji su toliko kontradiktorni da na naslovnici pozivaju na bojkot reprezentacije, a sport im je okupiran vijestima o istoj toj reprezentaciji (!?) te su im sportski novinari članovi, simpatizeri i ekstremni navijači samo jednog nogometnog kluba (onoga koji gazi gubu?).

Ovo je tema o kojoj ću na tjednoj bazi pisati te upozoravati kako nam huligani ne bi zaposjeli ono što mi svi skupa najviše volimo i na što imamo jednako pravo bili iz Zagreba, Splita, Osijeka, Rijeke, Brodarice ili Kaštel Sućurca. Za sada toliko…

Komentari

komentara

« Povratak