RUSI SU ZAKON: Poznati novinar napisao fantastičan tekst o Vidi!

FOTO:

Nakon što je objavljen video na kojem Domagoj Vida i Ognjen Vukojević pozdravljaju ukrajinske prijatelje, a Domagoj izgovara vojni poklič ukrajinske vojske “Slava Ukrajini”, HNS je iz reprezentacije kao solomonsko rješenje izbacio Ognjena Vukojevića.

“Ovo je pobjeda za Ukrajinu i Dinamo”, rekao je Vukojević, bivši igrač kijevskog Dinama i objavio je video na svojem Instagramu.

HNS ga je nakon toga izbacio iz delegacije i ispričao se Rusiji, budući da se poklič u Rusiji mogao shvatiti kao uvreda. Vukojević se također ispričao Rusima i dodao da nije imao namjeru nikoga povrijediti već zahvaliti svojim ukrajinskim prijateljima i Dinamu što ga je pustio da radi s reprezentacijom.

Slučaj je izazvao mnogo pažnje i u ruskim medijima, a portal Sport24 stao je na stranu Hrvata, osobito Domagoja Vide. Kolega Maksim Alanzarov posvetio mu je veliki tekst pod naslovom “Ne dirajte Vidu, nije napravio ništa loše!“, koji prenosimo u cijelosti:

“Video iz hrvatske svlačionice na kojem Domagoj Vida i Ognjen Vukojević izvikuju “Slava Ukrajini” nakon pobjede nad Rusijom ne može izazvati ništa drugo osim smijeha. Ako vas je uvrijedio ili razljutio, onda ste najobičniji licemjer.

Za svaki slučaj, ako niste znali: Vida je igrao pet godina u kijevskom Dinamu, a njegov prijatelj Vukojević radi u klubu nakon završetka karijere. Nije ni najmanje čudno da obojica u Ukrajini imaju puno prijatelja. Siguran sam da se svatko od vas u krugu prijatelja šali i komentira sranja koja se događaju između Rusije i Ukrajine na političkoj razini. No, to nije problem jer 1) niste javna osoba i 2) nitko od vaših blesavih prijatelja to nije snimio i objavio na internetu te tako izazvao bijes onih koji se hrane ovakvim glupostima.

Razgovarali smo s Vidom u mix-zoni stadiona u Sočiju nekoliko minuta nakon što je video objavljen. Kad su ga neki ruski novinari pitali zašto je to izgovorio, Domagoj nije imao pojma zašto ga to pitamo i o čemu se radi. Jako se naljutio i otišao je, ali se vratio nakon razgovora sa suigračima. Na tečnom ruskom je objasnio da mu na kraj pameti nije bilo nekoga uvrijediti jer ima puno prijatelja ne samo u Ukrajini nego i u Rusiji. Nakon toga je za HNS rekao:

‘Razočaran sam što su brojni mediji na uvredljiv način protumačili našu poruku. Stvarno nije bila riječ o političkom sloganu nego o jednostavnoj zahvali Ukrajini u kojoj smo Vukojević i ja živjeli godinama. Nikoga nismo željeli uvrijediti. Uživamo u Rusiji i ruskom gostoprimstvu na Svjetskom prvenstvu. Nadam se da će se naš video shvatiti isključivo kao zahvala Ukrajini i Ukrajincima na podršci. Ne samo protiv Rusije nego u svim utakmicama na turniru.’

Iako je na kraju dobio samo FIFA-ino upozorenje, Vida je ovo rekao nakon što je shvatio da bi zbog toga što je netko video drukčije protumačio mogao propustiti najvažniju utakmicu u karijeri. Meni osobno je taj video zabavan. Ne razumijem zašto bismo mi Rusi nakon tako sjajnog nastupa naše reprezentacije na ovom SP-u ono malo emocija što nam je ostalo trošili na ovakve gluposti?

Znam, nekad nije lako kontrolirati osjećaje. A još teže je nakon pobjede na penale u četvrtfinalu čime si izjednačio povijesni uspjeh svoje zemlje. Odeš u svlačionicu i prepustiš se velikom slavlju i sa svojim bliskim prijateljem pošalješ poruku klubu i zemlji u kojoj si radio.

Osim toga, nemojte zaboraviti da je riječ o sportašima. To je posebna kategorija javnih osoba koje inače ne objavljuju svaki svoj korak na društvenim mrežama i onda nekad nisu svjesni potencijalnih posljedica iz jednostavnog razloga što misle da je sve OK.

To da je baš Vida u središtu ove priče nije uopće čudno. Prije utakmice s Rusijom bio sam na četiri treninga Hrvatske reprezentacije i vidio sam o kakvom je tipu riječ. Vjerujte mi, on je hrvatska kopija našeg Džjube. Samo se zafrkava, podbada suigrače, radi spačke i stalno se smije.

Nitko ne poriče da je Vida napravio glupost. Zna on to sam jako dobro. No, ja i dalje ne vidim ništa zločesto ili sporno u njegovoj poruci. No, vidim koliko je ona mržnje pokrenula u zadnja 24 sata ne samo prema Vidi nego prema cijeloj hrvatskoj reprezentaciji. Istoj onoj koju svi simpatiziramo i zahvaljujemo joj za pomoć u kvalifikacijama za Euro 2008.

Pogaziti sve to zbog nečeg tako blesavog kao što je ovaj video je najgluplja stvar koju možemo napraviti. Nasmijte se i uopće ne obraćajte pozornost.

Maksim Alanzarov”

VELIKI UDARAC ZA VATRENE: Ključni igrač propušta dvoboj protiv Engleske!

Komentari

komentara

« Povratak