SLUŽBENO: Stigla revolucija u Premier ligi, Englezi srušili tradiciju!

FOTO:

Luđački tempo bez odmora, posebno tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, te u siječnju, zaštitni je znak Premier League.

I dok je gledanje tri kola za manje od deset dana, Boxing Day, utakmice na Badnjak, Božić, Staru i Novu godinu, atraktivno za konzumente koji to sve uživaju putem televizije, zavaljeni i prežderani u naslonjačima, “krajnjim proizvođačima” na terenu to je patnja.

Nogometašima iz cijelog svijeta igranje u Engleskoj ostvarenje je sna, ogromna profesionalna zadovoljština i stvar prestiža, te ništa manja zarada. Ali neprestano igranje tri ili četiri natjecanja od srpnja do svibnja iduće godine, bez ikakvog odmora, igračima je neizdrživo tjelesno i mentalno, te se mora promijeniti.

U spomenuto vrijeme, osim ključnog dijela sezone u Premier League, igra se sama završnica Liga kupa, a počinje i najbitnija faza FA Kupa. Sve to je strahovit napor za nogometaše. I to upravo u vrijeme nakon kojeg klubovi iz drugih liga postanu dominantniji u europskim natjecanjima, a engleski gube dah zbog velikog trošenja nogometaša. Nijemci su ove sezone tijekom zime imali 22, Francuzi 16, Talijani 14, a Španjolci 11 dana pauze. Englezi nijedan.

Engleska se diči tradicijom i njenim posebnostima te drži do njih, a igranje nogometne sezone bez pauze zaštitni je znak sporta te zemlje.

Ali, od sezone 2019/20 ova tradicija postaje prošlost. Times javlja da je Engleski nogometni savez (FA) u dogovoru s Premier Legaue i Football Legaue donio dvije povijesne odluke.

Peto kolo FA Kupa u cijelosti će se igrati sredinom tjedna, a ukidaju se ponovljene utakmice ovog natjecanja u slučaju remija tijekom 90 minuta. Tako se dobiva dodatno vrijeme za prvenstveno kolo, koje bi se igralo tijekom dva vikenda, pet utakmica prvog, a pet drugog.

To oslobađa dane za drugu, ključnu povijesnu promjenu: uvođenje dva tjedna zimske pauze. Igrači će u njoj uživati početkom veljače, prije nego što im se natrpani raspored dodatno zagužva europskim utakmicama. One povećavaju ionako velike napore napaćenih i neodmorenih nogometaša engleskih klubova.

Novim rasporedom igrači svakog kluba dobili su 13 dana prijeko potrebnog zimskog odmora.

Kao što je vidljivo, usprkos doista povijesnim promjenama koje ruše tradiciju i nedodirljiva pravila, jedna engleska posebnost ipak ostaje netaknuta ovim tektonskim poremećajima.

Blagdansko vrijeme, prosinac i siječanj, nastavit će biti prenatrpani nogometom. TV kuće koje su prava prenošenja utakmica Premier League platile preko pet milijardi funti ne žele ni čuti da više uopće ne bude nogometa u vrijeme kada su njihovi gledatelji najviše pred televizorima.

Tako da ova revolucija dolazi s razumnim kompromisom.

JE LI OVO BISER GODINE? Zabio gol za pobjedu pa dobio crveni karton!

Komentari

komentara

« Povratak