HNL SE ŠIRI: Vraća nam se Liga 12!?

FOTO:

HNL je od sezone 2002/03. pa sve do 2008/09. imao ligu 12. Uvodne četiri sezone gledali smo prvenstvo na dva dijela, regularni dio te drugi dio koji je imao famoznu ‘Ligu za prvaka’ te ‘Ligu za ostanak’ ili kako se popularno znalo zvati ‘Ligu za bedaka’. Poslije, sve do 2009. imali smo trokružni sistem pa je svaki klub odigrao 33 utakmica.

I onda se u ljeto 2009. godine dogodila promjena, koja je ipak zaista kratko trajala. HNL je povećao broj klubova s 12 na čak 16. I kako to biva, neki su bili za a neki protiv. Taj sistem nije dugo bio aktivan pa je tako trajao svega tri sezone da bi se u sezoni 2012/13. vratila Liga 12. No, ni to nije dugo trajalo pa smo u ljeto 2013. vidjeli rađanje Lige 10 koja je prihvaćena. Dokaz tome je činjenica da traje i dan danas.

No, mnogi zagovaraju promjene. Legendarni hrvatski nogometaš, Dario Šimić, prije nekoliko dana dao je intervju za Sportske novosti u kojem je prokomentirao Ligu 10:

“Sad se šest momčadi u Ligi 10 bori za ostanak, dovode igrače koji su u godinama. Teško je tako razvijati mlade. Mnoge države prešle su na Ligu 12 te dodale play-off i play-out. Dobile su s time više centara…”, tvrdi Šimić.

Prošlosezonski prvoligaš sa zapada metropole, a sada u borbi da kroz 1. NL opet izbori promociju, Rudeš, odnosno njegova uprava, u potpunosti se slaže sa Šimićem.

“Slažemo se s puno tih stvari. Zašto bi morala biti Liga 10? Proširenjem domaćeg prvenstva ljudi koji puno ulažu u hrvatski nogomet dobivaju dodatan motiv, poticaj da i dalje rade na boljitku ovog sporta. Posebno je bitan aspekt razvoja mladih nogometaša, da se i dalje “proizvode” i da imaju dovoljno prostora pokazati koliko mogu već u Hrvatskoj”, rekao je predsjednik Rudeša Josip Šimunić, bivši Šimićev suigrač iz hrvatske reprezentacije.

Rudeš je prošle sezone ispao iz elitnog društva. Svjesni su rezultatski nezadovoljavajuće kampanje, ali im je to bila velika škola, te su sigurni da će se tamo vratiti, a najviše bi to voljeli s igračima upravo iz svoje akademije, a priliku su im davali i prošle sezone.

“Povećanje broja stranih igrača nas nimalo ne veseli. Mislim da je to pogrešan korak. Nemam problema s njima, ali uzimaju našim mladim igračima mjesto. Treba biti pažljiv i na vrijeme reagirati”, dodao je Šimunić, pišu SN.

Komentari

komentara

« Povratak