TREBA LI VRATITI LIGU 12? Evo što kažu nogometni fanovi…

FOTO:

U domaćim medijima ovih dana mogli smo vidjeti kako su neki bivši nogometaši započeli zanimljivu temu: ‘Treba li vratiti Ligu 12?”.

Ideju je u nedavnom intervjuu sramežljivo spomenuo proslavljeni reprezentativac i bivši predsjednik Nogometnog sindikata Dario Šimić, a javno ju je podržao i Joe Šimunić.

“Sad se više od pola lige bori za ostanak, a tako je teško razvijati mlade igrače jer klubovi pod pritiskom rezultata radije dovode strance. Dosta je država prešlo na Ligu 12 s play-offom i play-outom, mislim da bi klubovi tako smanjili pritisak od ispadanja, a i dobili bismo više nogometnih središta”, ponovio je Šimić poantu svoje ideje u razgovoru za Index.

Kad se pogleda sastav liga pod UEFA-inim okriljem, sustav s 12 klubova, koji se nakon dva kruga dijele na play-off i play-out, koriste Austrija, Danska, Finska, Island i Slovačka, a sličan s 14 klubova Grčka, Cipar i Izrael. Sve su to zemlje čiji su klubovi uspješniji od hrvatskih u europskim natjecanjima, s izuzetkom Dinama.

S druge strane, Liga 10 je aktualna u zemljama kao što su Armenija, Azerbajdžan, Crna Gora ili Farski otoci, dakle, s izuzetkom Švicarske i donekle Slovenije, ne baš nacije s kojima se volimo uspoređivati. Ipak, to ne znači da je kontekst svake od tih zemalja isti ni da veći broj klubova u ligi doprinosi njihovim europskim uspjesima.

“Ideja je bazirana na logici, bavim se nogometom i putujem po svijetu, vidim trendove i mislim da bi proširenje na 12 klubova bilo pomak u pravom smjeru”, objasnio je Šimić, koji ideju nije razradio, “jer to je posao ljudi u HNS-u”, ali razgovarao je s njima i nije naišao na odobravanje, barem ne u bližoj budućnosti.

Inače, Index.hr je odradio anketu u kojoj je glasalo 4000 fanova. Čak 57% smatra kako je Liga 10 super stvar te da ne treba ništa mijenjati. Njih 19% smatra kako treba vratiti Ligu 12 koja je imala ligu za prvaka i te ligu za ostanak. Tek 12% bi vratilo Ligu 12 i trokružni sistem gdje bi se onda sveukupno odigralo 33 utakmica. Isti postotak smatra kako bi vratili Ligu 12, ali tek za nekoliko godina.

Komentari

komentara

« Povratak