REMI DONIO BOD: Evo kakva je situacija u našoj skupini nakon neriješenog protiv Poljske!

FOTO:

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je 3:3 protiv Poljske u Varšavi. Poljaci su poveli, a Hrvatska je ekspresnim golovima preokrenula na 3:1. Ipak, Poljska se vratila, a u zadnjih 20 minuta krenula i po novi preokret jer je zbog isključenja Dominika Livakovića imala igrača više, ali Hrvatska je uspjela sačuvati bod.

Kod Hrvatske su redom zabijali Borna Sosa, Petar Sučić i Martin Baturina. Dobre vijesti za Dalića i društvo je činjenica da su bolji u međusobnom omjeru kontra Poljske. Isto tako računica je jasna, Hrvatska ne može biti posljednja u skupini te je na tablici može prestići upravo samo Poljska.

U prijevodu, jedna pobjeda Hrvatske ili jedan poraz Poljske u zadnje dvije utakmice bit će dovoljna za prolaz. Hrvatska iduću utakmicu igra 15. studenog protiv Škotske u Glasgowu, a tri dana kasnije protiv Portugala u Splitu.

Hrvatska traži prolaz među osam najboljih momčadi koje će igrati četvrtfinale Lige nacija. Ždrijeb koji će odrediti parove četvrtfinala je 22. studenoga. Prve utakmice igraju se 20. ožujka iduće godine, a uzvrati tri dana kasnije.

Pobjednici četvrtfinalnih dvoboja igrat će završni turnir Lige nacija. On će se održati od 4. do 8. lipnja iduće godine, a domaćin će biti jedna od četiri reprezentacije koje su se tamo plasirale. Tamo će se igrati po formatu kao i u prošlom izdanju Lige nacija, kad je Hrvatska u Nizozemskoj izbacila domaćina u polufinalu, a u finalu izgubila od Španjolske.

Zašto je važno biti među prve dvije reprezentacije?
Podsjetimo, dvije najbolje plasirane reprezentacije ostat će u A skupini Lige nacija. Četvrta momčad ispada u “drugu ligu”, dok treća ide u razigravanje za ostanak. To nije bitno samo zbog rezultata u tom natjecanju nego je ključno i zbog ždrijeba za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Hrvatska je tu u sjajnoj poziciji.

Liga nacija je od eksperimentalnog natjecanja postala jako bitna. UEFA ju je uzdigla do takvog statusa kako bi dala na prestižu, ali i značaju svom najnovijem natjecanju reprezentacija. Sada i učinak u njoj, uz ranking na FIFA-inoj ljestvici, određuje koje reprezentacije će biti nositelji u kvalifikacijama za SP.

Još nije službeno potvrđeno, ali po svemu sudeći, od 12 nositelja u ždrijebu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine bit će 8 onih koji su u četiri skupine elitne A kategorije Lige nacija zauzeli prve dvije pozicije.

Hrvatska bi, dakle, u konkurenciji Portugala, Poljske i Škotske nakon šest utakmica skupine morala biti barem druga kako bi imala povlašten status prilikom ždrijeba za SP.

Komentari

komentara

« Povratak