FIFA UVODI NOVO PRAVILO: Evo zbog čega će se prekidati utakmice!

FOTO:

FIFA je odlučila nastaviti borbu protiv rasizma u nogometu, uvodeći strože mjere kojima će se kažnjavati svaka diskriminacija na rasnoj osnovi. Uvode se prekidi utakmica ako sudac primijeti rasističko vrijeđanje igrača ili mu se oni požale. Moguće je i da se utakmice zbog rasizma završe prije kraja. Nove odluke objavio je Hrvatski nogometni savez.

Igrači će signalizirati sucu ako osjete rasizam

“Međunarodna nogometna federacija FIFA donijela je na 74. Kongresu u Bangkoku povijesnu odluku o odobrenju i preuzimanju kolektivne odgovornosti za Globalni stav protiv rasizma u nogometu. FIFA će, u suradnji sa svim nacionalnim savezima, aktivirati programe i akcije u svakom od pet područja djelovanja koja podupiru Globalni stav protiv rasizma: pravila i sankcije, akcija na terenu, kaznene prijave, edukacija i glas igrača.

Pod drugim područjem djelovanja, akcija na terenu, Kongres Fife jednoglasno je prihvatio da će globalni nogomet zaustaviti, privremeno i trajno prekinuti utakmice u slučajevima rasizma, uvodeći globalnu standardnu gestu kojom igrači mogu komunicirati rasističke incidente, a suci signalizirati obveznu provedbu trostupanjskog postupka koji će biti obvezan u svih 211 saveza članova Fife.

Trostupanjski postupak

Slijedom ove odluke, Fifa je od svakog nacionalnog saveza zatražila uvođenje trostupanjskog postupka unutar svojih zemalja svim dionicima, uključujući službene osobe utakmice, organizatore natjecanja, ekipe, igrače i sve druge relevantne strane, podsjećajući ih na obveznu provedbu ovog postupka na svim organiziranim nogometnim utakmicama.

Postupak bi u praksi trebao izgledati ovako:

  • 1. korak: sudac zaustavlja utakmicu. Ako ste doživjeli rasističko zlostavljanje, upotrijebite GESTU PROTIV RASIZMA (ruke prekrižene na prsima) i sudac će zaustaviti utakmicu.
  • 2. korak: sudac šalje momčadi/ekipe natrag u svlačionice. Ako se rasističko ponašanje nastavi nakon ponovnog početka utakmice, sudac će je prekinuti i objema momčadima/ekipama naložiti da se vrate u svlačionice.
  • 3. korak: sudac prekida utakmicu. Ako se rasističko ponašanje nastavi tijekom pauze, utakmica će biti trajno prekinuta.”

Vinicius kao pokretač promjena

Rasizam je u nogometu prisutan oduvijek. Navijači nerijetko u frustraciji rasistički vrijeđaju protivničke (a nekad i svoje) igrače. Zvijezda Real Madrida i brazilske reprezentacije Vinicius Junior žali se već neko vrijeme da je žrtva rasizma. On je i zagovornik većih kazni za diskriminaciju, kao i njegovi suigrači i trener Carlo Ancelotti.

OVO JE DEFINITIVNO VIJEST DANA: Evo što je Hrvatska osigurala remijem kod Poljske!

Index.hr

Komentari

komentara

« Povratak