JESTE LI ZNALI ZA OVO? Dinamu se smiješe novi milijuni. UEFA daje novac na koji su mnogi zaboravili…

FOTO:

Dinamo je u Salzburgu pobijedio Red Bull 2:0 i došao do prve gostujuće pobjede u Ligi prvaka nakon 26 godina i susreta s Ajaxom u Amsterdamu. Golove su postigli Sandro Kulenović i Bruno Petković, a Dinamo je tom pobjedom stigao do učinka od četiri boda u tri utakmice i trenutno drži 22. mjesto, koje vodi u nokaut-fazu.

Liga prvaka se od ove sezone igra po novom formatu, bez klasičnih grupa i s nikad unosnijim UEFA-inim nagradama. Dinamo je već u prvih pet europskih utakmica ove sezone (uključujući i kvalifikacije) zaradio dovoljno da se dodatno odmakne od konkurencije u SuperSport HNL-u. No, smiješe mu se i dodatne nagrade o kojima se nije previše pisalo.

Koliko je Dinamo dosad zaradio?

Dinamo je pobjedom protiv Salzburga dobio 2.1 milijun eura, a prije toga je za remi s Monacom dobio 700 tisuća eura. Dio novčane nagrade mu je bio zajamčen nastupom u play-offu kvalifikacija – za sudjelovanje u ovoj fazi natjecanja dobio je 4.29 milijuna eura.

Za prolaz u grupu Lige prvaka Dinamo je od UEFA-e dobio još 18.6 milijuna eura. Uz to, na temelju klupskog rankinga, desetogodišnjeg koeficijenta i udjela marketinga, može računati na još najmanje 10 milijuna eura. Ukupno je ove sezone zaradio već (ili mu je garantirano) oko 36 milijuna eura. No, to nije sve.

Dinamo će dobiti još novca. Pitanje je samo koliko

Osim što može dobiti još novca osvajanjem bodova, Dinamu će pripasti novac i po još najmanje dvije stavke. Naime, posljednjeplasirani klub će zaraditi još 275 tisuća eura, a svaka iduća pozicija za toliko više.

U prijevodu, kada bi Dinamo do kraja zadržao ovu poziciju, uzeo bi još 3.85 milijuna eura. Treba napomenuti da je UEFA-in predviđeni budžet za svaku utakmicu 2.1 milijun eura. U slučaju kad jedna ekipa pobijedi, sva zarada ide tom klubu.

No, u slučaju da ekipe remiziraju, UEFA svakoj od njih podijeli po 700 tisuća eura, što znači da 700 tisuća eura ne dodjeljuje nikome. Točnije, novac od svih remija ide u svojevrstan zajednički fond. Taj ostatak će UEFA isplaćivati klubovima na temelju njihovog konačnog plasmana, pa će Dinamo i tu zaraditi.

Dinamo bi tako u vrlo realističnom scenariju mogao zaraditi preko 40 milijuna eura od Europe. To su otprilike dvije trećine njegovog  budžeta koji se zadnjih nekoliko sezona kreće oko 60 milijuna eura.

Za analizu utakmice Leicester City – Nottingham Forest kliknite OVDJE.

OVO JE BILO SOČNO: FIFA objavila fotku Brazila, pa im HNS spustio sa stilom!

Index.hr

Komentari

komentara

« Povratak