Najbolji strijelci svih vremena – među golmanima!

FOTO:

Slavni Romario jednom je izjavio „Golmani su luđaci.“ Svi danas znaju za Buffona, Casillasa ili Neuera i njihove, ponekad „lude“, obrane. Ipak, nogometna povijest pamti pet velikana koji su se osim vratarskim vještinama iskazali i kao vrhunski strijelci.

Čudesne brojke!

Rogerio Ceni (131 gol)

Jedini profesionalni golman koji je postigao više od 100 golova na službenim utakmicama, iz slobodnih udaraca i jedanaesteraca. Osim kao najplodniji strijelac među golmanima, Brazilac Ceni je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda po broju nastupa za isti klub i po broju utakmica u kojima je nosio kapetansku traku za svoj  São Paulo.

Jose Luis Chilavert (67 golova)

Drugi najbolji strijelac među vratarima, sredinom 90-tih je slovio za jednog od najboljih vratara. Kao kapetan, svoj je Paragvaj predvodio na Svjetsko prvenstvo 1998. i 2002., a jedini je među golmanima koji je postigao hat-trick (u pobjedi Vélez Sársfield-a protiv Ferro Carril Oeste, 6 : 1).

https://www.youtube.com/watch?v=bGAwjTizCjE

Jorge Campos (46 golova)

Relativno niskog rasta za jednog vratar, ovaj 168 cm visok meksički vratar ostao je zapamćen po svojoj ekscentričnosti, akrobatskim obranama, brzini, ali i po svom prepoznatljivom šarenom dresu. Kao iznimno vješt tehničar, rado se uključivao u igru na terenu. Kao raritet je ostala zapamćena utakmica za Atlantu, 1997., koju je započeo kao golman, no s obzirom da napadači nisu uspijevali postići pogodak, trener je na gol postavio drugog golmana, a Camposa poslao u vrh napada.

Dimitar Ivankov (42 gola)

Bugarski golman-golgeter plijenio je pažnju hladnokrvnim obranama za klubove Levski Sofia, Kayserispor i Bursaspor, ali i reprezentaciju od 1998. do 2000. Što se tiče pogodaka, bio je stručnjak za izvođenje jedanaesteraca.

René Higuita (41 gol)

Kolumbijski luđak, „El Loco“ nogometnim je fanaticima ostao u sjećanju po rizičnom stilu igre i čestom driblanju u vlastitom šesnaestercu. Osim po brojnosti postignutih golova, smatra se izumiteljem „škorpion udarca“, a najpoznatiji njegov tako postignut  pogodak je onaj u prijateljskoj utakmici Kolumbije i Engleske, na Wembley-u 1995. godine.

Sjećate li se bar jednog? 🙂

Komentari

komentara

« Povratak