HOĆETE LI BOJKOTIRATI? UEFA podržala Superligu, a evo što to znači…

FOTO:

Udruženje europskih nogometnih klubova (ECA) odlučilo je ozbiljnije pokrenuti priču oko transformacije sadašnjeg formata Lige prvaka od 2024. To je odlučeno na generalnoj skupštini ECA-e u Amsterdamu u utorak.

Predsjednik ECA-e Andrea Agnelli nije želio odavati previše detalja jer, kako je rekao, ”još su u fazi rasprave”, ali je potvrdio da će sigurno doći do promjene formata elitnog klupskog natjecanja.

Jedna frakcija ECA-e inzistira na tome da se novi format Lige prvaka igra vikendom, a nacionalne lige tijekom tjedna. Za početak predlažu da se vikendom igraju samo utakmice nokaut-faze i finale prije nego što se cijelo natjecanje prebaci na subotu i nedjelju.

U Amsterdamu se nije pričalo o prebacivanju utakmica na vikende, već samo o promjeni formata

No predstavnici španjolskih klubova jasno su kazali: ”Nismo došli razgovarati o vikendima, već isključivo o promjeni formata europskih natjecanja.”

”Nismo razgovarali o prebacivanju nacionalnih prvenstava na dane u tjednu. Razgovarali smo o europskim natjecanjima i klupskom svjetskom prvenstvu”, kazali su predstavnici iz Primere.

Čeferin i UEFA podržali bogataše. Što to znači za hrvatske klubove?

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin, koji je također bio nazočan sastanku u Amsterdamu, podržava plan stvaranja natjecanja kojeg bi činili elitni klubovi Starog Kontinenta. Ipak, svjestan je da će se toj ideji protiviti predstavnici slabijih saveza, a oni čine većinu. UEFA bi trebala već od sezone 2020./21. proširiti Europa ligu koja će imati dvije divizije. Čeferin vjeruje da bi tako odobrovoljio klubove iz srednjeg staleža europskog nogometa kojem pripadaju i klubovi iz HNL-a. Dogodi li se to, dođe li do odluke da se za pet godina pokrene Superliga, hrvatski klubovi vjerojatno neće igrati s nogometnom kremom, ali bi trebali imati koje mjesto više u budućoj inačici Europa lige. Zasad je nejasno postoji li ikakva mogućnost da hrvatski prvak u budućnosti zaigra elitno klupsko natjecanje.

Predstavnik udruge europskih nogometnih liga smatra da će stvaranje ekskluzivnog natjecanja za bogataše imati poguban učinak na nogomet za one ne tako bogate, odnosno, klubove koji ne upadaju u elitno društvo. Ipak, bogataši ostaju pri svome.

”Branimo vlastite interese. Jasno nam je da se naše ideje i ciljevi ne podudaraju sa željama većine, ali ne trebamo njihovu potporu kako bismo stvari pogurali prema naprijed”, poručili su zagovornici Superlige.

Agnelli se zalaže za ispadanje i upadanje u Superligu

Posebno je zanimljiva ideja koja se odnosi na upadanje i ispadanje iz buduće Lige prvaka, odnosno Superlige. Za razliku od košarkaške inačice Superlige u kojoj većina klubova ima zajamčen status, u nogometu bi priča trebala biti drugačija. Juventusov predstavnik i šef ECA-e Andrea Agnelli smatra da su promocija u viši rang i ispadanje iz njega prirodni, da je to oduvijek funkcioniralo u nacionalnim ligama pa ne vidi zašto ne bi i na međunarodnoj razini. Samo treba ispitati prema kojem će modelu to biti izvedivo.

Agnelli je dodao da razgovori između ECA-e i UEFA-e ni blizu nisu završeni, da treba raspravljati o još puno stvari, a ionako do nikakvih promjena ne može doći sve do 2024. jer je struktura natjecanja Lige prvaka unaprijed dogovorena za sljedećih pet godina.

ZASTRAŠUJUĆI PROPUST UKRAJINE: Portugal i Luksemburg će dobiti bodove za zelenim stolom?

index.hr

Komentari

komentara

« Povratak