NEĆE BITI ZA ISPLATU PLAĆE IGRAČIMA: Francuski Ligue 1 je pred bankrotom!

FOTO:

Jedna od najjačih europskih liga, francuski Ligue 1, na rubu je bankrota, javlja engleski The Guardian. Dosadašnji operater za TV prava, Mediapro, otkazao je ugovor s francuskom ligom te ih tim potezom praktički bacio na prosjački štap.

Ugovor je dogovoren još 2018. godine, trebao je krenuti od ove sezone a brojke su izgledale fantastično. Francuska liga trebala je dobiti 1,15 milijardi eura po sezoni, 815 milijuna od Mediaproa i 330 od BeIN Sportsa. U trenutku potpisa to je bio drugi najveći ugovor za TV prava u Europi, odmah iza nedodirljivog Premiershipa.

U međuvremenu je Mediapro napravio nekoliko velikih poslovnih pogrešaka, početkom travnja im je pao i kreditni rejting. Čelnici lige su bez razmišljanja prihvatili ugovor i potpisali ga, nisu uopće provjerili da li spomenuta tvrtka uopće ima garancije za isplatu tako velikog novca. Nakon toga je stigla koronavirus a mnogi su pali u gubitak, Mediapro je procijenio kako ne može više surađivati s francuskom ligom te se povukao.

Pojavila se vijest da bi francuska vlada mogla pokriti gubitke ali tamošnji minister sporta je to oštro demantirao.

“Ne možete u poslovnom svijetu ovako riskirati i onda zvati vladu kao vatrogasca da javnim novcem pokrije vaše troškove”, rekao je Jean-Michel Blanquer, prenosi Index.hr.

Prethodni televizijski partner Canal Plus je jedini koji može spasiti bankrot poznatog prvenstva, no ugovor će ovim putem biti potpisan po njihovim uvjetima. Spremni su platiti samo 700 milijuna eura godišnje što je puno manje nego se očekivalo u vodstvu lige. Prema nekim izvorim klubovi neće imati za isplatu place igračima u veljači, prihoda od ulaznica nema, trenutno se ne zna ni što je s TV pravima…

Komentari

komentara

« Povratak