VJERUJETE LI U OVO? Evo što Dinamo treba napraviti kako bi HNL-u osigurao dva mjesta u Ligi prvaka!

FOTO:

Prolaskom Dinama u četvrtfinale Europske lige snovi su postali realnost. Hrvatski nogomet, garniran sjajnom predstavom Modrih u uzvratu protiv Tottenhama tema je svih relevantnih europskih medija koji se bave nogometom. Analizu jedne od najvećih pobjeda Dinama može se pročitati baš svugdje, a svijet obilaze i slike navijačke ludnice iz hrvatske prijestolnice.

Dinamo se plasirao među osam najboljih u Europskoj ligi, a to je opet aktualiziralo pitanje o broju mjesta koje HNS dobiva u europskim kupovima. Sjetit ćemo se, nakon što je tadašnja momčad Nenada Bjelice izbacila Viktoriju Plzen, postalo je jasno da će hrvatska ove sezone imati dva kluba u Ligi prvaka, odnosno pet europskih predstavnika.

I dalje se može dogoditi da, u nekom ludom scenariju, Hrvatska vrati svoje 15. mjesto iz prošle sezone, na ljestvici koeficijenata europskih zemalja koja će vrijediti u sezoni 22/23. Kao što se može vidjeti na ljestvici ispod, Hrvatska za 15. Ciprom zaostaje za 7.38 bodova.

To znači da bi Dinamo sam morao do kraja sezone izgenerirati toliki broj bodova. Svaka pobjeda Modrih u Europskoj ligi donosi napredak, a budući da Cipar i Srbija trenutno nemaju predstavnika, Modri moraju paziti na učinak praške Slavije do kraja natjecanja. Slavia će u četvrtfinalu EL igrati protiv Arsenala, a prođe li, u polufinalu bi se mogla sastati upravo s Dinamom.

Po nekim izračunima, Dinamo bi u sljedeće četiri europske utakmice (dvije četvrtfinalne i dvije polufinalne) morao ostvariti dvije pobjede i dva remija u minimumu kako bi se plasirao na 15. mjesto i Hrvatskoj dao pet predstavnika u Europi. Uspije li to, to bi značilo da bi Hrvatska imala i predstavnika u Europskoj ligi, a ne samo u novoformiranoj, Konferencijskoj ligi kao što će to biti slučaj sljedeće sezone.

Hrvatskoj bi dakle, Dinamov ulazak u finale Europske lige sigurno donio potrebnih 7.38 bodova i proboj do 15. mjesta na ljestvici zemalja. (Sportske novosti)

Komentari

komentara

« Povratak