JOŠ TRI VELIKANA SU NEPOZNATA, A JOŠ PET ĆE IH SE MOĆI KVALIFICIRATI: Može li Dinamo u Superligu?

FOTO:

Dvanaest moćnih europskih klubova osnovalo je svoje elitno natjecanje, Superligu. U njemu su za sada predstavnici samo tri zemlje – Španjolske, Engleske i Italije.

Diskriminacija ostatka Europe?

Real Madrid, Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham osnovali su svoje, novo, elitno natjecanje; Superligu. Pozvana su još tri, za sad, neimenovana kluba. Madridska Marca objavila je da Superliga čeka pristanak njemačkih velikana Bayerna i Borussije te francuskog PSG-a. Tih 15 klubova će se voditi kao osnivači Superlige i stalni članovi. Još pet klubova bi se svake godine kvalificiralo za tu ligu na temelju rezultata u nacionalnim prvenstvima.

Po mnogima, ovakav elitizam je posve neobjektivan, ako se gleda ugled i rezultati nekih drugih europskih klubova. Primjerice, Benfica i Porto, dvostruki osvajači Uefine Lige prvaka, nisu dobili pozivnicu, kao ni Celtic, škotski klub koji je 1967. godine pokorio Europu. U Superligi se nije našlo mjesta ni za Ajax, iako je četiri puta bio prvak Europe. Usporedbe radi, Juventus je to pošlo za rukom samo dva puta…

Očekivano, klubovi iz istočne Europe nemaju svog predstavnika… Na žalost, ako ova ideja zaživi, većina europskih zemalja; igrača i navijača neće imati priliku igrat i gledati najveće nogometne zvijezde.

Očekivano, to vrijedi i za Hrvatsku. Dinamo, posljednjih godina bilježi sjajne rezulatate u Europi i ima odličan UEFA-in koeficijent. Na žalost, kako je Superliga natjecanje klubova koji su se odmetnuli od UEFA-e, čini se da više na Maksimiru nećemo gledati najjače europske klubove…

Komentari

komentara

« Povratak