ANALIZA: Kako je Barcelona izgubila svoj identitet?

FOTO: Getty

Nakon debakla u Ligi prvaka protiv PSG-a i poraza od 4-0, cjelokupna se sportska javnost bavi Barcelonom i uzrocima i posljedicama blijede igre. Ne samo da su vrlo male šanse za prolazak u daljnji tijek ovog europskog natjecanja, pod upitnikom je i obrana naslova prvaka španjolske Primere. I dok se jedni naslađuju jer je ovo možebitan početak kraja „katalonske ere“, navijači Barcelone i dalje gaje nade da je čudo ipak moguće.

Težak poraz

Na Parku prinčeva nije igrala Barcelona koju poznajemo. Nadigrana u sredini terena, bez kontrole nad loptom i bez organiziranih napada Barcelona je i igrom i rezultatom razočarala. Tko je kriv za gubitak prepoznatljive igre? Kako je Barcelona izgubila svoj identitet?

Gdje je nestala igra po sredini terena?

I dok se prijašnjih godina Barcelonina igra temeljila na što većem posjedu, na „skrivanju“ lopte od protivnika te na stotinama pasova, za vrijeme Luisa Enriquea taj stil se pomalo razvodnio. Današnji stil igre sve više se oslanja na individualne kvalitete i kao da je cilj da lopta čim prije pronađe Lionela Messija, Neymara ili Luisa Suáreza. Na taj način, Barca više nema kontrolu nad sredinom terena što iskusni protivnici mogu itekako iskoristiti.

Od 2008. do 2012. Pep Guardiola je gradio Barcelonu koja je dominirala terenom, a isto je nastavio i njegov nasljednik Tito Vilanova. Igrači sredine terena bili su ključ igre. Cilj je bio pomaknuti igru što više, a brojnim pasovima umoriti protivnike i „servirati“ Messiju što kvalitetnije lopte. U prilog tome ide i podatak iz sezone 2012./2013. prema kojem igrači Barcelone drže rekord u španjolskom prvenstvu po broju dodavanja u 90 minuta: Xavi (118.2), Thiago Alcantara (111.9) i Andrés Iniesta (96.3).

Današnja je igra drugačija. Barcelona duže drži loptu u obrani, a zatim se direktno šalje napadačima čime se na neki način preskače igra po sredini. I statistički podaci prosječnom Barcinom posjedu lopte idu tome u prilog – on se konstantno smanjuje posljednje tri godine. Statističari su usporedili Barceloninu igru iz 2013. s današnjom i dobili fascinantne podatke. Dok je 2013. većina dodavanja išla igračima sredine terena, danas se loptom uglavnom traže igrači na krilima. U usporedbama  posebno fascinira podatak da primjerice Sergio Busquets danas dobiva loptu 93 puta rjeđe nego 2013! To je vrlo indikativan pokazatelj Barceloninih problema jer bi Busquets trebao biti jedan od ključnih igrača u tranziciji iz obrane u napad i poveznica između obrane i napada. Očito ta karika u Barci više ne funkcionira. Spor i težak izlazak iz faze obrane automatski znači i velike probleme kad igraju s protivnicima koji imaju visoko postavljenu igru. Najsvježiji primjer je PSG, a velikih problema su imali ove sezone s Celtom Vigo (4-3), Manchester Cityem (3-1) Athletic Bilbaom (2-1).

Trojac „MSN“ je u krizi

Vršak Barceloninog napada čine tri iznimna igrača, Messi, Suarez i Neymar, popularni „MSN“. Koliko god njihova imena bila zvučna čini se da je u posljednje vrijeme umor ili manjak motivacije učinio svoje. Prema ocjenama francuskog L’Equipea, trojac već dugo nije bio ovako neefikasan, o čemu svjedoče i ocjene njihove igre: Messi i Suarez 2/10, Neymar 3/10. Messi je bio izoliran i gubio loptu, a Neymar je više puta trčao prema PSG-ovim vratima, ali sam. S obzirom da se Barcelona dugo „provlačila“ na temelju njihovih individualnih kvaliteta Luis Enrique pod hitno mora naći način da ih natrag stavi u pogon.

Glavni krivac je Luis Enrique?

Brojni simpatizeri Barcelone, ali i neovisni stručnjaci smatraju da je glavni krivac za neprepoznatljivost Barcelonine igre isključivo Luis Enrique. Na udaru je kritičara, a u medijima se već spominju mogući nasljednici. Neki su mediji Barcelonu prozvali „brodom koji tone bez kapetana“. Zamjera mu se nedostatak sistema igre, čvrstog vodstva i jasnog smjera. Prema španjolskim nogometnim stručnjacima, Barcelona je pod vodstvom Enriquea postala taktički, fizički i emocionalno uništena.

Slagali se ili ne s oštrim kritičarima, očito je da pred Luisom Enriqueom nije lagan posao. Prije uzvrata s PSG-om Barcelonu čeka još nekoliko utakmica u Primeri, a posebno tu valja istaknuti teško gostovanje kod Atletico Madrida krajem mjeseca. Kako je i sam priznao u posljednjem obraćanju medijima, o porazu od PSG-a Enrique razmišlja svaki dan i svjestan je da je poraz itekako zaslužen. Možda najvažnije zadaća koja ga čeka jest vratiti igračima i sebi pozitivan stav ne bi li spasili što se spasiti da ove sezone.

https://nogometne-vijesti.hr/europski-nogomet/navijaci-arsenala-zele-vidjeti-odlazak-wengera-a-cetvorka-koja-mogla-doci-klupu/

Komentari

komentara

« Povratak