Argentinci ogorčeni nedostatkom sličica nogometaša

FOTO:

Argentinska vlada morala je posredovati između tamošnjih kioska i kompanije za proizvodnju sličica Panini jer je među stanovnicima te južnoameričke zemlje izbilo nezadovoljstvo zbog malog broja primjeraka, napose najveće zvijezde Lionela Messija.

Talijanska kompanija Panini izbacila je na tržište album i sličice nogometaša uoči Svjetskog prvenstva koje za dva mjeseca počinje u Katru. Argentinci satima čekaju u redovima pred kioscima kako bi kupili paketiće sa sličicama igrača te se žale da ih nema dovoljno. Istovremeno cijena na “crnom tržištu” probija rekord.

Sličica na kojoj je kapetan argentiske reprezentacije Messi izuzetno je rijetka pa ju je netko ponudio na internetu po cijeni od oko 300 eura, izvijestile su novine El Pais. Za taj iznos je moguće kupiti 300 paketića na kioscima u Argentini. U autobusima neki prodaju krivotvorene sličice Messija.

“Nikada nisam vidio nešto ovakvo”, kaže Juan Vargas, vlasnik kioska u Buenos Airesu. Od kada su 24. kolovoza stigle sličice na njegov kiosk suočava se s neočekivanom potražnjom. Tvrdi da su ogorčeni kupci htjeli razbiti kiosk kada im je rekao da mu je ponestalo paketića. “Počeo sam s 2.000 paketića i sve sam ih prodao u jednom danu. Ljudi su zatim postali nasilni”, ističe.

Julian Ramirez, 22-godišnji student medicine, u srijedu je od 6 sati ujutro čekao u redu pred kioskom. “Na tom kiosku su nam davali papirić s rednim brojem”, rekao je. Iza njega u redu stajala je 64-godišnja Luisa Gonzalez nastojeći kupiti sličice unucima.

Prodaja albuma je 42 posto veća u odnosu na prethodno Svjetsko prvenstvo godine 2018. Argentinci znaju da je ovo posljednje Svjetsko prvenstvo na kojem će igrati 35-godišnji Messi, višestruko proglašavan najboljim igračem svijeta.

Mnogi vjeruju da bi Argentina konačno mogla postati svjetski prvak nakon što je prošle godine osvojila Copa Americu pobijedivši u finalu Brazil. U posljednje tri prijateljske utakmice Argentina je pobijedila Estoniju, Honduras i Jamajku a Messi je zabio devet golova.

Neočekivano velika potražnja jedno je od objašnjenja nedostatka sličica na kioscima, ali stanovnici vjeruju u razne teorije zavjere. Neki tvrde da je Panini u optjecaj pustio manje sličica jer mu nedostaje papira nakon zatvaranja proizvodnih pogona, drugi smatraju da je većinu prodaje usmjerio u susjedni Brazil, a treći kažu da je to dio kompanijine strategije u sklopu koje namjerava potaknuiti pomahnitalu kupnju neposredno uoči početka prvenstva.

“Ne sviđaju nam se takve priče. Želimo isporučiti što je moguće više paketića”, izjavio je Nicilas Sallustro, Paninijev dužnosnik zadužen za Argentinu. Zamolio je za strpljenje i poručio da “nitko neće ostati s nepopunjenim albumom”.

Za popuniti album potrebno je više od 600 sličica.

Komentari

komentara

« Povratak