BOG NOGOMETA: Danas 60. rođendan slavi jedan od najvećih – Diego Armando Maradona!

FOTO:

Na današnji dan 1960. godine je rođendan ponajbolji igrač koji je koračao nogometnim travnjacima. Njegovo ime je Diego Armando Maradona, poznat kao i Mali zeleni. Argentinsko božanstvo je najbolje razdoblje karijere imao u Napoliju, tamo i dan danas ima status nedodirljivog.

U povijesnim analima će svakako ostati upisana utakmica protiv Engleske na Mundijalu 1986. godine. Postigao jedan od najljepših golova kada je od svoje polovice pa do kaznenog prostora predriblao pola ekipe Tri lava, uključujući i vratara. Tu nije bio kraj, zabio je i jedan od najkontroverznijih pogodaka, „božanskom rukom“ kako je taj događaj kasnije prozvan.

“Sanjam da mogu zabiti još jedan gol protiv Engleza, ovaj put desnom rukom” – rekao je za poznati France Football kada su ga upitali koja mu je najveža želja za 60. rođendan.

Maradonini golovi su upravo presudili utakmicu  protiv Engleske, završilo je 2:1 na nevjericu sada pokojnog Petera Shiltona i suigrača. Diego je nastupio jednom priliku i na Maksimiru, Vatreni su igrali prijateljski ogled protiv Argentine, čak 40 tisuća navijača se skupilo unatoč lošem vremenu.

Trenerska karijera mu nije bila uspješna kao igračka, ni blizu. Vodio je reprezentaciju Argentine ali uz Gaučosa samo manje klubove – Al Wasl, Textil Mandiyu, Deportivo Riestru….Trenutačno je na klupi Gimnasie de La Plate.

Što se tiče najboljeg svih vremena, za Maradonu nema sumnje…

“Za mene će Pele uvijek ostati drugi najbolji, odmah iza Maradone. Pa on čak ni u Brazilu nije proglašen najboljim sportašem, Ayrton Senna je bio ispred njega.” – rekao je jednom prilikom El Dios.

Inače, poznata marka nogometnih majica, Gran Futbolista, ima kao brand upravo njegovu sliku.

Komentari

komentara

« Povratak