Bosanac je najmlađi trener sa UEFA A licencom: Upoznajte Ejdina Đonlića

FOTO:

Ejdin Đonlić, porijeklom iz BiH, privukao je pažnju nogometne javnosti širom svijeta tako što je postao najmlađi trener u Europi sa UEFA A licencom.

Britanski “Dailymail” objavio je priču o, kako kažu, Mini Mourinhu, a Mehmed Baždarević, izbornik reprezentacije BiH, istakao je da bi ga rado vidio među “zmajevima”.

Vrlo rano je shvatio da nije za nogometaša, pa se okrenuo trenerskom pozivu, a prvu Uefinu licenciju C kategorije dobio je s 15 godina.

“Čitao sam o Joseu Mourinhu i još nekim trenerima kako su rano krenuli s tim poslom te sam sam sebi rekao ‘znaš što, ja ću u to krenuti još ranije od njih”, priča Đonlić kojeg prozvali ‘Mini Mourinho’.

Državljanin Norveške nedavno je napunio 22 godine, a do A licence došao je u lipnju ove godine, kada je imao 21 godinu.  “Rano sam odlučio da želim biti trener, jer sam oduvijek volio igrati nogomet i shvatio sam da nogomet ne čine samo igrači. Nakon razgovora s ocem došao sam do zaključka da želim biti trener”, rekao je Đonlić, a prenosi “Dailymail”, i zatim nastavio: “Čitao sam o Mourinhu i drugim trenerima koji su rano počeli karijere i pomislio sam da to mogu napraviti kao mlađi od njih.”

Đonlić je istaknuo da je počeo trenirati lokalni klub u Norveškoj i da je sa 15 godina došao do C licence. Nastavio je trenirati djecu i već sa 18 godina se mogao pohvaliti da posjeduje B licencu.

Trenutno pohađa studije na sveučilištu u Southamptonu. Pohvalio se da je imao ponude Arsenala i Totenhema da uči u njihovim akademijama, ali ih je odbio.

“Svakog vikenda gledam utakmice, a nakon toga se posvetim analizama, onako za sebe. Ponosim se rekordima koje sam na neki način postavio, ali želim da na sebi radim još više kako bih bio što bolji. Vrijeme je na mojoj strani. Velika mi je želja da radim u Engleskoj i da budem menadžer nekog od premerligaša. Ne želim zvučati arogantno, ali vjerujem da to mogu napraviti”, izjavio je ambiciozni Đonlić, koji je dodao da su mu uzori Mourinho i Jurgen Klopp.

“Kloop je revolucionar i ugledam se na to kako on obavlja posao. Naravno, uz njega, tu je i Alex Ferguson, kojem jednostavno moraš diviti jer je najbolji među najboljima. Moraš se diviti Mourinhovom pragmatizmu, Kloppovom idealizmu i Fergusonovim liderskim sposobnostima. Ako bih uspio da spojim te tri stvari u jednu, to bi bio savršen trener“, vrlo jasan je mladi trener.

Jedno vrijeme surađivao je sa Baždarevićem, izbornikom BIH, koji za njega ima samo riječi hvale, ali mu je poručio da mora naporno raditi i da se nikad ne može znati sve. “Trenerski posao je specifičan, a on je veoma talentiran. Treneri se stalno nadograđuju. Imao sam priliku raditi sa sjajnim trenerima koji su u sedamdesetim godinama života govorili: ‘Ove godine sam najviše naučio.’ Mora biti uporan, a naša je velika želja da ga vidimo u selekcijama BiH”, kazao je izbornik “zmajeva”, koji mu je poručio da ne sluša priče sa strane jer toga će uvijek biti.

Clwyd Jones, koji je mentor Ejdinu, ima samo riječi hvale za mladog Bosanca.

“On je bio najmlađi trener sa UEFA B licencom u Norveškoj, kada je imao 18 godina. Odlično je vidjeti talentirane i privržene studente, kao što je Ejdin, koji koriste svoje vještine na većoj sceni.”

Djonlićev uspjeh klasičan je primjer koliko mogu postići mladi kada im se ponude kvalitetni uslovi za učenje, razvoj i rad.

Mladiću, samo naprijed!

Komentari

komentara

« Povratak