ČIJA JE OVO IDEJA? Evo tko bi sve mogao igrati UEFA-in Superkup!

FOTO:

Stiže velika reorganizacija Europskog Superkupa, barem tako navodi ugledni britanski The Guardian. Umjesto dvoboja između prvaka Europe i osvajača Europske lige, mogli bismo gledati turnir s četiri momčadi – osvajačem Lige prvaka, Europske lige, Konferencijske lige i prvak američkog MLS-a, a cijeli turnir bi se igrao u SAD-u.

Razlog zašto bi se format Superkupa tako drastično promijenio je, dakako, novac. UEFA na taj način organizira atraktivan turnir na ključnom tržištu za širenje europskog nogometa, a cilj je dovesti što više familije i navijačica na stadione.

Pri posjetu Hrvatskoj Aleksandar Čeferin odbacio je mogućnost igranja utakmica Lige prvaka na drugim kontinentima, no ideja o organiziranju Superkupa u SAD-u, pred početak sezone 2024./25. za krovnu europsku nogometnu federaciju čini se i više nego poželjnom, smatra The Guardian.

Time bi još narasle dionice europskog nogometa u SAD-u, jednom od najvećih engleskih, ali i španjolskih govornih područja na svijetu.

The Guardian napominje kako se još uvijek razmatra o terminu i formatu natjecanja, a nije isključen niti zabavni program na poluvremenima utakmica, po uzoru na Super Bowl i NFL koji se već nekoliko godina igra i izvan SAD-a, prvenstveno u Londonu.

Više će se o toj temi, tvrdi The Guardian, razmatrati na Sjednici Europske asocijacije klubova (ECA) u Istanbulu u četvrtak i petak.

Europski Superkup je inače utakmica koja se prvi put odigrala 1973. između osvajača Kupa prvaka Ajaxa i Kupa pobjednika kupova, Milana. Ajax je u dvije utakmice slavio s ukupnih 6:1 i stigao do povijesnog naslova. Posljednji Superkup na kojem je sudjelovao osvajač KPK-a bio je 2000., a osvajač ugašenog natjecanja Lazio svladao je prvaka Europe Manchester United s 1:0. Od tada (2001.) u Superkupu se susreću osvajač Lige prvaka te osvajač Kupa UEFA-e odnosno Europske lige.

Najviše Superkupova osvojili su Barcelona, Real Madrid i Milan, svatko po pet komada. Ukupno je kroz povijest bilo 25 osvajača Superkupa, svi, dakako, iz Europe. No, Europski Superkup mogao bi ubrzo osvojiti i poneki američki ili kanadski klub. Jer, UEFA preko svoja tri natjecanja ne generira dovoljno novaca…

ZAR I ON ODLAZI? EVO TKO JE PREDSJEDNIKU HAJDUKA PONUDIO OSTAVKU!

Germanijak.hr

Komentari

komentara

« Povratak