CRKVA NAPOKON POPUSTILA: Evo gdje će Dinamo dobiti novi stadion!

FOTO:

Grad Zagreb, Vlada Republike Hrvatske i Zagrebačka nadbiskupija napokon su postigli dogovor oko izgradnje novoga gradskog stadiona Maksimir, objavio je Grad Zagreb, a potvrdio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Prema tom dogovoru, a kako je ranije bilo najavljeno, Crkva će Gradu darovati zemljište na kojem se nalazi stadion, a Grad i država će na deset lokacija u Zagrebu Crkvi dati zemljišta za izgradnju novih crkava.

“Mi ćemo danas usvojiti odluke o sklapanju dvaju sporazuma o razumijevanju, jedan sa Zagrebačkom nadbiskupijom, drugi s Gradom Zagrebom, a u vezi rekonstrukcije stadiona i izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u Zagrebu, što će biti na zadovoljstvo brojnih vjernika. Vodili smo intenzivne razgovore kako bismo riješili dugogodišnji spor u vezi sa zemljištem u Maksimiru i time realiziramo temeljni preduvjet za početak izgradnje primjerenog stadiona Dinama i hrvatske reprezentacije. Te razgovore koordinirao je potpredsjednik Branko Bačić”, rekao je Plenković na sjednici Vloaldfe.

Što se tiče lokacija koje će temeljem ovog dogovora dobiti Crkva, rekao je kako se radi o kvartovima u kojima dosad nije bilo crkava pa nabrojao o kojim se kvartovima radi.

“To su Botinec, Sveta Klara, Jakuševec, Blato, Jelkovec, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko i Trnjanska Savica”, kazao je Plenković.

Iz Grada su o cijeloj situaciji objavili i poduže priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Grad Zagreb, Vlada Republike Hrvatske i Zagrebačka nadbiskupija postigli su dogovor o rješenju imovinsko-pravnih odnosa nužnih za izgradnju novog gradskog stadiona u Maksimiru.

Dogovor će biti operacionaliziran kroz dva sporazuma za koja se očekuje da budu potpisana ovaj mjesec: jedan između Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske, a drugi između Vlade Republike Hrvatske i Zagrebačke nadbiskupije, stoji u priopćenju Grada Zagreba.

Sporazumima se definira odustajanje Zagrebačke nadbiskupije od započetih postupaka u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, te utvrđuje da je Grad Zagreb jedini vlasnik nekretnina na kojima se planira izgradnja novog stadiona Maksimir.

Istovremeno, Vlada Republike Hrvatske i Grad Zagreb obvezuju se u slijedeće dvije godine osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju deset crkava ili drugih objekata Katoličke crkve u Zagrebu na lokacijama Botinec, Sveta Klara/Podbrežje, Jakuševec, Blato, Jelkovec/Sopnica, Sesvetska Sela, Sesvetski Kraljevec, Kajzerica, Špansko Zapad i Trnjanska Savica.

Grad Zagreb uputio je danas na usvajanje u Gradsku Skupštinu Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi rekonstrukcije „Gradskog stadiona Maksimir“ i izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu. Očekuje se da će Sporazum biti usvojen na sjednici Gradske skupštine koja počinje 12. prosinca 2023. godine.

Grad Zagreb naručio je studiju predizvodljivosti koja će definirati prateće sadržaje uz sami stadion, koji će omogućiti održivost investicije, budući za izgradnju stadiona neće biti utrošen javni novac. Po dovršetku studije, Grad Zagreb će raspisati javni urbanističko-arhitektonski natječaj za najbolje rješenje organizacije ovog prostora, te pokrenuti ostale radnje za što skoriji početak izgradnje novog stadiona na Maksimiru.

Potpisom ova dva sporazuma, nakon 26 godina rješava se imovinsko-pravni spor, pokrenut još 1997. godine.

Komentari

komentara

« Povratak