Crnogorci teško kažnjeni za podvođenje koze Albancima: “To je rasizam”

FOTO:

UEFA je teško kaznila crnogorsku Budućnost zbog ispada njenih navijača na utakmici s kosovskim Llapijem u prvom pretkolu Konferencijske lige, piše Index.hr.

Iz Nyona su poručili da je zbog “rasističkog ponašanja navijača” Budućnost kažnjena s ukupno 35.375 eura i zatvaranjem sjeverne, navijačke tribine na utakmici drugog pretkola KL-a s islandskim Breidablikom.

UEFA je objasnila da Budućnost plaća 10.125 eura zbog ubacivanja predmeta na teren, 5.250 eura zbog petardi i baklji te najviše 20.000 zbog velike zastave, točnije crteža s rasističkom porukom. Osim što mora platiti ovako veliki iznos, Budućnost je na prvoj idućoj domaćoj utakmici u euro-kupu dužna izvjesiti transparent s natpisom “Ne rasizmu”.

Predviđanja da će utakmice crnogorske Budućnosti i kosovskog Llapija u prvom kolu Konferencijske lige biti mečevi visokog rizika pokazala su se točnima. Navijači kluba iz Podgorice, naime, inače vrijeđaju Albance, kojih u Crnoj Gori živi značajan broj te zastupaju tezu da neovisno “albansko” Kosovo ne postoji, odnosno da je dio Srbije.

To su pokazali na prvoj utakmici u Podgorici, na kojoj je Budućnost pobijedila 2:0. Na njoj su Varvari, navijači domaćih, pjevali nekadašnju himnu Kraljevine Crne Gore “Onamo namo”, koja je u narodu poznata kao “Srpska Marseljeza” i koju je napisao kralj Crne Gore Nikola Petrović. Albancima posebno smetaju riječi pjesme:

“Onamo, ‘namo… da viđu Prizren! Ta to je moje – doma ću doć’! Onamo, ‘namo… za brda ona, gdje nebo plavo savija svod; na srpska polja, na polja bojna, onamo, braćo, spremajmo hod! Onamo, ‘namo… za brda ona Milošev, kažu, prebiva grob! Onamo pokoj dobiću duši, kad Srbin više ne bude rob.” Jasno je, dakle, da se ovom pjesmom Kosovo ističe kao dio srpskih zemalja te poziva navijače Budućnosti da na uzvrat otputuju u Srbiju, a ne na Kosovo.

Osim toga, navijači Budućnosti su uz veliki transparent s refrenom pjesme razvili i veliku zastavu, na kojoj strip-junak Hogar, inače maskota Varvara, podvodi kozu dvojici Albanaca “zaljubljenih” u tu životinju. Na kraju prve utakmice protiv Llapija Varvari su pred uzvrat na Kosovu skandirali “Idemo u Srbiju”.

Sve ovo razbjesnilo je Llapi, koji je preko društvenih mreža prije uzvrata pozvao na “mobilizaciju cijelog albanskog naroda, ne samo navijača Llapija: “Uprava kluba odlučila je da se ulaznice za revanš-utakmicu prodaju po pristupačnim cijenama samo da bi stadion bio pun protiv onih koji su u Podgorici pokazali mržnju ne samo prema nama, već prema cijelom albanskom narodu.”

Na uzvratu u Prištini albanski navijači su se crnogorskima revanširali velikom kartom Velike Albanije, koja kao dio svog teritorija smatra i gotovo polovicu Crne Gore. Uz mapu velikog dijela Crne Gore obojenog u albansku boju istaknuli su i poruku: “Vi ste idući.” Inače, Budućnost je prošla dalje jer je uzvrat završio 2:2.

Također, zbog rasističkog ponašanja navijača u Konferencijskoj ligi i to na utakmici s albanskim Lacijem u gostima, kažnjen je još jedan crnogorski klub, Iskra iz Danilovgrada. Mora platiti 10 tisuća eura te zatvoriti dio stadiona na idućoj domaćoj europskoj utakmici. Iskra će za to morati pričekati najmanje do iduće sezone jer je sada ispala od Lacija.

Komentari

komentara

« Povratak