DALIĆ GOSTOVAO U HRT-OVOJ EMISIJI: Evo što kaže o nastupu na Euru!

FOTO:

Izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić gostuje HRT-ovoj emisiji posvećenoj Europskom prvenstvu. Dalić u emisiji govori o nastupu Hrvatske, koja je s dva boda završila na trećem mjestu u skupini te je ispala već u grupnoj fazi.

Podsjetimo, Hrvatska je u prvom kolu izgubila 3:0 od Španjolske, a onda je odigrala 2:2 s Albanijom u utakmici u kojoj je vodila do 95. minute. Ista stvar ponovila se Dalićevoj momčadi i protiv Italije, gdje je trebala pobjeda za prolazak. Hrvatska je vodila do 98. minute, a onda primila gol za konačnih 1:1.

Jeste li došli sebi nakon svega?

Trebat će još puno vremena da sve zaboravimo i prebolimo, ovaj šok, tugu i bol. Pogotovo ova zadnja sekunda protiv Italije, ispadaš s Eura prerano. Nismo to očekivali, očekivali smo puno više i to zaslužujemo. Ovo je neuspjeh jer ova Hrvatska vrijedi više.

Preuzimate li odgovornost ili je to grupna stvar?

Ne, nije grupna stvar. Ja sa svojim stožerom određujem taktiku i sastav, donosim odluke i za njih odgovaram. Ne pada mi na pamet tražiti alibi, a pogotovo ne u igračima, sucima ili nečem drugom. To je moja odgovornost. Igrači su dali sve od sebe.

To znači da je ipak bilo grešaka?

Nama se cijeli Euro sveo na 90 sekundi. Oduzmite zadnju minutu protiv Albanije i ovih 30 sekundi protiv Italije i ja ne bih bio tu. Imali bi šest bodova i sada bi govorili o fantastičnoj Hrvatskoj, koja je igrala sjajno drugo poluvrijeme protiv Albanije, koja je pobijedila europske prvake Talijane. Ali tih 90 sekundi je odredilo sve. Ovo je neuspjeh, ali ne mogu prihvatiti da se svodi na to da Hrvatska odjednom nije dobra.

Da se vratite tri tjedna unatrag, što bi promijenili?

Glavnu pripremnu utakmicu smo imali u Portugalu i prije toga Makedoniju s drugim sastavom. Nakon Portugala je cijela javnost, svi mi i ja osobno bili prezadovoljni kako je to izgledalo. Dolazi Španjolska, sličan način igre kao Portugal. Da idem nešto mijenjati, napravio bih grešku. Odlučili smo se za istu priču koja je bila u Portugalu i koja nam je dala veliko samopouzdanje. Sve su ocjene bile fantastične.

Mi protiv Španjolske zaista nismo igrali dobro, ali nakon 134 utakmice Španjolske smo bili prvi koji smo im uzeli posjed. Imali smo više šansi, više udaraca, više smo trčali, ali primili smo tri prejeftina gola koja su nas koštala. Zaslužen poraz.

Je li nas taj Portugal sve prevario?

Moguće je da smo vidjeli nešto što se kasnije nije ponovilo, ali tako je bilo i 2018. protiv Brazila, gdje smo vidjeli da možemo. Ja sam izabrao tu utakmicu jer sam htio jakog protivnika koji sliči Španjolskoj. Jesmo li mi možda trebali igrati drugačije protiv Portugala pa da nas Španjolci ne shvate, ali ja sam se vodio svojim rezonom da igramo s jakim protivnikom.

Biste li mijenjali popis da možete?

Jedina dilema je bila tko će biti treći vratar, 99% ljudi i medija se složila s mojim popisom.

Zamjena za Brozovića?

Razmišljali smo i razgovarali, tražili rješenja, imali smo Moru, koji nije igrao u Bologni zadnjih pola godine. Razmišljali smo o Jakiću, odlučili smo da ćemo ići u drugom smjeru. Kad god je Brozović falio, zatvarali smo to s Modrićem i Kovačićem, to je bila naša ideja.

Prvi gol Španjolske… Kakve su bile upute za postavljanje?

Sve suprotno dogovoru je ovo bilo. Bez ikakvgo razloga smo dali dugu loptu, oni su je presjekli i onda dolazi ta dubinska, okomita lopta, što ne može proći ni u juniorima. Tako glup i tako naivan gol, kroz naše srce je prošla lopta… Drugi gol je kvaliteta Ruiza, u malom prostoru prođe dva igrača i neobranjivo zabije, majstorski gol.

Posebno me razljutio treći gol, pripremali smo kako ćemo braniti ove kornere, Portugal ih izvodi isto tako i mi smo ih spriječili šest-sedam takvih. Morali smo dati napor da ne primimo taj gol, s 2:0 bi bili još u igri, 3:0 je gotovo. Sve su to prejeftini golovi, nikad nismo primali takve golove.

Cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.

Komentari

komentara

« Povratak