DINAMOVCI TVRDE DA SU OŠTEĆENI ZA GOL I PENAL! Evo što o tome kaže Mateo Beusan!

FOTO:

Dinamo i Hajduk zaključali su polusezonu HNL-a remijem bez golova na Maksimiru. Istina, nismo vidjeli previše akcije, ali kako to biva, opet se nakon utakmice priča o suđenju.

Glavni sudac derbija bio je 28-godišnji Patrik Kolarić, najmlađi sudac domaćeg elitnog ranga, kojeg mnogi po trenutnoj formi smatraju najboljim hrvatskim sucem. Proteklih tjedana suđenje je bilo naročito aktualna tema, Mario Strahonja povukao se iz uloge TV-analitičara, a Index.hr se za komentar utakmice iz sudačke perspektive obratio legendarnom Mateu Beusanu, nekadašnjem popularnom ‘Oku sokolovom’.

Kako ste vidjeli derbi iz sudačke perspektive?

Vrlo nervozna utakmica, pogotovo sa strane klupa. Vršio se konstantan pritisak na suca kojem je posao time bio otežan. Podijelio je četiri kartona klupama, ne bi iznenadilo da je to rekord HNL-a. Međutim, Kolarić je ostao vrlo miran, staložen i uporan u donošenju svojih odluka.

Nastojao je puštati igru što je više mogao, žute kartone igračima pokazivao je stvarno samo onda kad je morao. U nekoj utakmici koja nije derbi, vjerojatno bi bilo još par žutih kartona, ali to je pitanje kriterija i bitno je da se Kolarić držao svojega. Nije želio sebe staviti u prvi plan i odlično je odreagirao. Svi žuti kartoni koje je pokazao bili su opravdani.

Je li gol Maura Perkovića opravdano poništen?

Gol je ispravno nepriznat, Perković se poslužio desnom rukom prije postizanja zgoditka.

Dinamovci su u sudačkoj nadoknadi tražili penal nad Petkovićem. Ima li tu elemenata za najstrožu kaznu?

Petković se nalazio u sendviču između Uremovića i Šarlije i imao kontakt s Uremovićem koji nikako nije bio dovoljan za kazneni udarac.

Vidjeli smo i zanimljivu situaciju u kojoj je Kolarić poslao Marka Livaju da stavi kostobrane u štucne.

Ne znamo jesu li pomoćni suci pregledali opremu igračima u tunelu, a ako i jesu, moguće je da ih igrač kasnije skine. Dobro da je Kolarić to primijetio, ne shvaćam zašto igrači ne nose nešto što ih može spasiti ozljede.

Jedine greške Kolarića koje mogu izdvojiti su dvije situacije koje nisu presudne. U 56. minuti nije sudio očigledni prekršaj Mišića nad Pukštasom, a još jedna upitna odluka je prekršaj Bulata nad Pukštasom u sudačkoj nadoknadi koji ja ne bih dosudio. To su jedine evidentne greške, ali nisu presudne i sve drugo je u njegovoj domeni. Utakmicu je odradio vrlo dobro.

Ima li Kolarić ozbiljan potencijal kao sudac?

S obzirom na godine, on je definitivno ozbiljan sudački potencijal. Veoma bitna stvar je njegova pojava. Korpulentan je sudac, zna se postaviti i taj odlučni stav daje težinu njegovim odlukama na terenu, čak i kada su krive. UEFA traži suce koji imaju dobro držanje, tj. body language.

Kamere danas suce prate svih 90 minuta i po izrazu na njegovom licu možemo vidjeti da dobro prati igru i da je koncentriran cijelu utakmicu. Nemam dileme da će napraviti iskorak. Za mene su dva najbolja hrvatska suca Kolarić i Duje Strukan. Imaju hladnoću i odlučnost, odlike ozbiljnih europskih sudaca.

Komentari

komentara

« Povratak