DOBRA IDEJA? Evo tko će financirati izgradnju novog stadiona u Maksimiru!

FOTO:

Davor Šuker, predsjednik HNS-a, je na samitu Crodiaspore izjavio: “Samo nam treba jedan veliki sastanak političara, Dinama, HNS-a, Uefe i Fife, te prijava na natječaje EU fondova.” Šuker je itekako za ideju da Crodiaspora financijski pomogne gradnju stadiona u Hrvatskoj. (24SATA)

Crodiaspora je organizacija koja pomaže okupiti sve Hrvate iz cijeloga svijeta kroz konferencije, seminare, webinare… Ove su godine ugostili Šukera i izbornika U-19 reprezentacije Josipa Šimunića, a tema je bila nacionalni stadion. Obje strane žele više uključiti dijasporu u hrvatski sport, ne samo igranjem (potomaka) iseljenika za reprezentaciju, nego i logistički, pa i da pomogne financiranju stadiona.

A ideja, da dijaspora financira nacionalno stadion stara je oko dvije godine. O takvoj je ideju u ljeto 2018. godine pričao tadašnji predsjednik Osijeka, a danas predsjednik investitora – Udruge škole nogometa NK Osijek Ivan Meštrović. Kad pišemo predsjednik investitora Udruge škole nogometa NK Osijek, naravno mislimo i na stadion i kamp na Pampasu.

– Jedno od rješenja je Crowdfunding dijaspore za izgradnju nacionalnog stadiona kao interaktivnog spomenika raseljenoj Hrvatskoj. Obitelji bi donirale novac kroz jednu web-platformu, skroz transparentnu, a na svakoj bi sjedalici novoga stadiona bilo ugravirano ime njihovog pretka koji je napustio Domovinu i godina kada je to bilo. Zamislite transparentnu web platformu na kojoj je svaka donatorska obitelj vidljiva, svaka priča o odlasku njihovog pretka iz Lijepe naše zapisana, udaljenost njihovog današnjeg doma od stadiona navedena…. I sve to ispisano na sjedalici na koju će netko sjesti i to čitati. Također, interaktivni 3D rendering stadiona na kojem možete naći sjedalice s pričama po prezimenu, mjestu odlaska iz Hrvatske ili mjestu dolaska u novi život – rekao je u jednom intervju prije dvije godine Meštrović i dodao:

– Imali bismo stadion kapaciteta od 35 do 50.000 ljudi kojega bi kasnije i Hrvati iz dijaspore obilazili, razgledavali, gdje bi cijeli svijet vidio jedan novi pristup Crowdfunding.Vi ste svjesni da više od 4 milijuna Hrvata živi izvan Domovine, a oni su i najveći ulagači u Republiku Hrvatsku. Podatak za 2017. je da su uložili više od 2 milijarde eura. Sve su to tužne priče u kontekstu raseljavanja, a mi bismo na ovaj način napravili spomenik hrvatskoj dijaspori i to onim prvim pokoljenjima koja su napustila Hrvatsku dvadesetih, tridesetih, pedesetih godina prošloga stoljeća.

Crowdfunding je inače način prikupljanja sredstava putem donacija, većinom malih iznosa, od velikog broja ljudi. Crowdfunding mijenja ideju tradicionalnog investiranja, koristeći internet kako bi razgovarao s tisućama, ako ne i s milijunima potencijalnih donatora. Oni koji traže sredstva postavit će profil svog projekta na nekoj platformi koja omogućuje donacije. Zatim će koristiti društvene medije za oglašavanje tog projekta.

Meštrović nam je u jednom razgovoru još rekao:

– Taj bi stadion bio spomenik ne samo prošlosti, već i sadašnjosti, budući da taj nesretni trend iseljavanja postoji i danas. I ja sam hrvatska dijaspora. I prvi ću donirati sredstva za takav nacionalni stadion.Takav bi stadion bio nešto jedinstveno.

Ideja je dijaspora financira dio izgradnje stadiona je odlična, sad se o njoj sve više priča, a doista je vrijeme da se nešto pokrene. Osijek će u lipnju 2022. imati novi, supermoderni stadion, a takav stadion zaslužuje i Hrvatska. Mi smo druga reprezentacija svijeta. Naravno, novi dom zaslužuje i Dinamo, Maksimir je u jako lošem stanju. Neka se grade novi stadioni, za početak jedan, a onda drugi i tako dalje…

Komentari

komentara

« Povratak