DOLAZI NOVA SILA: Kultni engleski klub dobiva novog vlasnika!

FOTO:

Ne tako davno pisalo se kako će Newcastle United dobiti nove vlasnike koji su bili spremni lansirati kultni klub u sam vrh engleskog i europskog nogometa. No, to je stopirano.

Ali, danas stižu nove vijesti. Televizija beIN Sports objavila je da je sa Saudijskom Arabijom riješila dugogodišnji spor te da je ta zemlja ukinula četverogodišnju zabranu emitiranja signala toj televiziji. Saudijci su godinama branili beIN-u da prodaje svoje usluge na teritoriju Saudijske Arabije, a tamošnja vlada je istovremeno dopuštala ilegalne, odnosno piratske prijenose sportskih natjecanja na koja je na Bliskom istoku prava imala upravo televizija beIN.

Među tim natjecanjima je i Premiership, koji se godinama u Saudijskoj Arabiji gledao ilegalno a da vlada te zemlje nije ništa učinila po tom pitanju. beIN je tražio milijardu dolara na ime štete koju je zbog toga pretrpio, a Reuters je danas objavio da je postignut dogovor te da beIN uskoro ulazi na saudijsko tržište.

I kakve to veze ima s Newcastleom? Jako velike! Saudijski javni investicijski fond je s partnerima u travnju prošle godine od Mikea Ashleyja pokušao kupiti 80 posto vlasništva Newcastle Uniteda za 300 milijuna funti. Njihova ponuda i eventualna prodaja morala je proći brojne instance odlučivanja, a konačno ju je morala potvrditi i Premier liga. No Premiership je odbio odobriti prodaju kluba Saudijcima budući da su u toj zemlji u to vrijeme cvjetali piratski prijenosi.

Pobunila se i spomenuta televizija iz tog razloga i Premiership je stopirao prodaju jer nije želio narušavati odnose s beIN-om, s kojim ima najveći ugovor za TV prava izvan Velike Britanije. Premier liga je odugovlačila sa službenom objavom, da bi se u srpnju 2020. saudijski konzorcij povukao iz posla.

No interes je ostao, pa je u srpnju ove godine Newcastle ponovno pokrenuo zahtjev za arbitražom oko prodaje kluba, koja je odgođena za početak 2022. godine. Britanski mediji pišu da je zahtjev podnesen jer su kupci dobili informacije da bi se situacija mogla promijeniti, što se sad i dogodilo. Guardian je objavio da će konačna odluka o prodaji kluba biti donesena u siječnju sljedeće godine.

Budući da je situacija s piratskim prijenosima bila ključna u odluci Premiershipa da ne odobri prodaju, britanski mediji pišu da više nema nikakvih pravnih prepreka da se dopusti prodaja kluba. Saudijci u Newcastle ulaze s golemim ambicijama, a još prošlog ljeta najavljivali su dovođenje najvećih europskih zvijezda, prije nego što je posao propao.

Dođe li zaista do prodaje kluba, navijači Newcastlea bi tako završili dugogodišnju borbu s vlasnikom Mikeom Ashleyjem, čiji odlazak zazivaju godinama. On je klub kupio 2007. godine, ali je ostvarivao očajne rezultate te je klub dvaput ispao iz lige, a Ashley ga je u međuvremenu očajnički pokušao prodati.

 

Komentari

komentara

« Povratak