DOMAĆINI „SPUSTILI“ NIJEMCIMA: Katarci s tribina “elfu” poslali brutalnu poruku!

FOTO:

Ovo Svjetsko prvenstvo u  nogometu prate brojne kontroverze i političke teme. Domaćina se, prije svega, optužuje za kršenje ljudskih prava…

Žestoka poruka Nijemcima

Ovo nogometno prvenstvo prate brojne kontroverze, a kao nikad prije – u fokus se stavlja problem kršenja ljudskih prava. Kapetani devet europskih reprezentacija željeli su u Kataru nositi trake „One love“, kojim bi iskazali podršku LGBTQ zajednici. Bila bi to ujedno i poruka domaćinu, Kataru, koji kao muslimanska zemlja zabranjuje istospolne veze. Zbog FIFA-ine prijetnje od toga se odustalo, no primjerice, Nijemci su na svoj su način iskazali neslaganje s tim. U znak protesta Nijemci su na zajedničkoj fotografiji uoči utakmice s Japanom rukama prekrili usta.

Ipak, igračima „elfa“ je jučer stigao brutalan odgovor domaćina tijekom utakmice 2. kola protiv Španjolske. Naime, Katarci su na tribine unijeli slike Mesuta Ozila, a velik broj njih je tijekom utakmice prekrivao usta jednom rukom. Na ovaj su način stanovnici Kataran na originalan način željeli pokazati koliko su Nijemci licemjerni. Naime, Ozil je dugo godina nosio dres njemačke reprezentacije, a bio je i član generacije koja je u Brazilu osvojila zlatnu medalju. Međutim, prilikom oproštaja od reprezentacije Ozil je otkrio kako je godinama bio predmet diskriminacije zbog svog turskog podrijetla. Ozil je tad izjavio:

„Teško mi je bilo donijeti ovu odluku, ali neću više igrati za Njemačku. Nekada sam za tu reprezentaciju igrao s ponosom, ali to više nije slučaj. Ne poštuju se moji turski korijeni i predmet sam rasističkih uvreda. Nijemac sam kad pobijedimo, a imigrant kad izgubimo.”

Komentari

komentara

« Povratak