Fifa traži od sudionika SP-a da se koncentriraju na nogomet

FOTO:

Međunarodna nogometna federacija (Fifa) u pismu poslanom svim savezima čije reprezentacije sudjeluju na Svjetskom prvenstvu u Katru, traži od sudionika najvećeg ovogodišnjeg sportskog događaja da se koncentriraju na nogomet i ne dopuste da sport bude uvučen u ideološke ili političke borbe.

“Molimo Vas, idemo se koncentrirati na nogomet! Znamo da da nogomet ne egzistira u zrakopraznom prostoru i svjesni smo mnogih izazova i poteškoća političke prirode, koji postoje širom svijeta. No, molimo Vas da ne dopustite da nogomet bude uvučen u svaku ideološku i političku borbu koja postoji”, stoji u pismu koje su zajednički potpisali predsjednik Fife Gianni Infantino i glavna tajnica Fatma Samoura.

Iz Fife nisu reagirali na Reutersov upit o vjerodostojnosti informacije koju je objavio Sky News, ali iz Australskog nogometnog saveza su potvrdili da su primili pismo od krovne nogometne organizacije ne ulazeći u sadržaj istoga.

Fifino pismo je reakcija na brojne prosvjede koji su se posljednjih tjedana mogli čuti i vidjeti u mnogim državama čije će reprezentacije igrati u Katru, a odnose se na teme poput prava pripadnika LGBTIQ zajednice u ovoj arapskoj državi ili odnosa prema stranim radnicima, od kojih su mnogi sudjelovali u izgranji infrastrukture potrebne za održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva koje će prvi put u povijesti biti održano na području Bliskog istoka.

Iz Australije su prošli tjedan došle kritike na račun katarskog odnosa prema ljudskim pravima i istospolnim vezama. Danski nogometni savez je najavio da će njihovi reprezentativci na Svjetsko prvenstvo doputovati bez bliskih članova obitelji, u znak protesta protiv način na koji se Katarci odnose prema ljudskim pravima.

Organizatori Svjetskog prvenstva su izrazili dobrodošlicu svima u njihovu zemlju, bez obzira na porijeklo i seksualnu orijentaciju, ali su i upozorili na neprimjerenost iskazivanja ljubavnih osjećaja u javnom prostoru. Katar je priznao da u njihovom radnom zakonodavstvu postoje određeni propusti, ali uz dodatak da im je organizacija Svjetskog prvenstva pomogla u postizanju napretka po pitanju prava radnika.

“U Fifi nastojima poštovati sva mišljenja i stavove, bez davanja moralnih lekcija ostatku svijeta. Jedna od najvećih snaga svijeta leži u njegovoj velikoj raznolikosti, a ako uključivanje ima neko značenje, onda je to poštovanje prema različitostima. Nijedan čovjek, nijedna kultira, nijedna nacija nije ‘bolja’ od druge. Taj princip je temelj međusobnog poštovanja i društva bez diskriminacije. To je također jedna od temeljnih vrijednosti nogometa. Stoga, sjetimo se toga i dopustimo nogometu da bude u središtu pozornosti”, stoji u Fifinom pismu prema izješću Sky Newsa.

Komentari

komentara

« Povratak