GAZDA UEFA-E POLUDIO: Ukoliko napravite to, nećete vidjeti Europu!

FOTO:

Samo dan nakon UEFA-ine videokonferencije s predstavnicima 55 europskih nogometnih saveza, na kojoj je savjetovano da se poredak na tablicama u trenutku prekida sezone zbog pandemije koronavirusa ne uzima kao konačan, Belgija je opalila kontru.

Njihova Pro League objavila je kraj prvenstva. Naslov je dodijelila Club Bruggeu, koji je u trenutku prekida bio uvjerljivo vodeći, s 15 bodova prednosti ispred drugoplasiranog Genta, kojem je dodijeljeno mjesto u kvalifikacijama za Ligu prvaka.

Na to su, naravno, poludjeli u Charleroiu i Antwerpenu, koji imaju samo bod odnosno dva manje od dekretom proglašenog viceprvaka.

Oko ostalih pozicija u borbi za Europa ligu rješenja još nema jer se za ta mjesta inače igra doigravanje, a i odigravanje finala kupa također utječe o sudionicima europskih kupova sljedeće sezone.

Belgijski savez mora naći rješenje te situacije, a predstoji mu još i organizirati format prvenstva za sljedeću sezonu.

Odluka nije još donesena, no nagađa se da iz lige nitko ne bi trebao ispasti što, jasno, povlači pitanje druge lige – što s momčadima koje su trebale izboriti promociju u rang više?

Na ovo je odmah reagirala UEFA. U pismu koje supotpisuju njen predsjednik Aleksander Čeferin, zatim Andrea Agnelli, prvi čovjek ECA-e (europskog udruženja klubova), te Lars-Christer Olsson, čelnik udruge europskih nacionalnih liga, ističe se da je odluka kakva je donesena u Belgiji “preuranjena i nepravedna” i podsjeća:

“Sudionici europskih kupova za sljedeću sezonu to pravo stječu rezultatima na kraju prethodne sezone u domaćim natjecanjima i to kada se ona odigra u cijelosti. Zato prerano prekidanje te sezone znači neispunjavanje navedenih uvjeta za igranje u Ligi prvaka i Europa ligi.”

Slijedilo je zlokobno upozorenje, odnosno fino upakirana prijetnja:

“UEFA pridržava pravo procjene hoće li igranje u europskim kupovima dozvoliti klubovima koji su do mjesta u njima došli suprotno spomenutim pravilima.”

Podsjetimo, ovo su zaključci s videokonferencije održane u srijedu.

– Nacionalna prvenstva i aktualna sezona završit će kad završi pandemija koronavirusa, vjerojatno tijekom srpnja i kolovoza.

– Prvenstva neće biti poništena niti će se trenutni učinak proglašavati kao konačni, nego će sezone završiti kad bude bilo moguće, vjerojatno tijekom ljeta.

– Liga prvaka i Europa liga također bi se trebale igrati na ljeto, tijekom srpnja i kolovoza, ali bez prisutnosti gledatelja. Prazne tribine vjerojatno će biti i u finalima, čiji se datum točno ne zna.

– Sljedeća sezona sigurno će biti odgođena zbog ove sezone, koju svi žele završiti najkasnije do rujna.

Komentari

komentara

« Povratak