GOST KOMENTATOR: Most preko močvare ili politički autogol

FOTO: MOST

Prije svakih izbora jedno od političkih oružja koje se koristi za skupljanje poena jest ambicija za čišćim i kvalitetnijim hrvatskim sportom. Kao najskuplji i najprofitabilniji sport u fokus se stavlja nogomet te stanje u Hrvatskom nogometnom savezu i HNL-u. Mnogi su poput bivšeg ministra Jovanovića obećavali „isušivanje nogometne močvare“, ili poput Karamarka mahali zastavama jednog nogometnog kluba koji se smatra oštećenim te su obećavali ravnopravnost svih nogometnih sudionika.

Nogomet je poseban

I predsjednica je jedna od onih koja sad snažno zagovara da se „upravljanje HNS-om mora vratiti u ruke onih koji igraju nogomet“, (što god to značilo jer je na čelu najbolji hrvatski napadač svih vremena), a u kampanji joj je jedan važan donator bio upravo godinama alfa i omega hrvatskog nogometa Zdravko Mamić. Nogomet je vrlo moćan alat hrvatske politike jer Hrvati vole sport, a većina koja aktivno sudjeluje u navijanju je laka za manipuliranje. I uvijek su do sada navijači ili simpatizeri sporta, reprezentacije i određenih klubova bili izmanipulirani pred izbore obećanjima o radikalnim promjenama u sportu. Nakon izbora i nakon što taj jezičak na vagi odabiranja kome dati glas presudi upravo zbog stava određene opcije o sportu, mogući problemi se uvijek pometu pod tepih i u sportu se ništa konkretno ne promijeni, barem ne u smjeru kojeg političke elite najavljuju pred izbore.

Most želi promjene

Najnovija inicijativa dolazi od onih koji su i pred redovne i izvanredne parlamentarne izbore sport koristili kao važan mamac, ili kako oni kažu „ješku“ za političke poene. Most je nakon pogreške suca Batinića na utakmici između Cibalije i Dinama oštro najavio borbu za pravedniji nogomet, a to su najavili u svim „mainstream“ medijima u socijalističkom stilu s naredbom da „kompletno vodstvo HNS-a mora odstupiti“. Apsurdan je taj zahtjev Mosta jer dolazi na temelju sučeve pogreške kakve se događaju svakodnevno, od 4. županijske lige do finala Lige prvaka, a i ne samo u nogometu već i u svakom sportu. Petrov i Most zahtjevaju od vodstva HNS-a da odstupi bez da činjenično ili dokazima mogu potvrditi da je sudac namjerno pomogao GNK Dinamu na toj utakmici. Ali, nije to od jučer. Ta sučeva pogreška ne bi mogla proći u „mainstream“ medijima, da se godinama ne vodi kampanja upravo u tom smjeru. Protiv određenih klubova, protiv jednog legalnim i demokratskim putem izabranog saveza, protiv jedne (zajedničke) nogometne reprezentacije. Most je „prohajdučka“ politička opcija, a jedan od osnivača Mosta je veliki „antimamićevac“ i ikona novog vala BBB-a, Thomas Bauer. No, upravo je Zakon o sportu najviše kritiziran od strane Mosta prije izvanrednih izbora, a kad je vlast osvojena o njemu se sve manje govorilo. Osim Bauera, glasan u vezi Zakona u sportu kojeg smatraju štetnim je i Mostov kandidat za gradonačelnika Marko Sladoljev, koji je kampanju otvorio napadom na HNS.

Reakcija koja nema smisla

Ovo pišem iz razloga što je nevjerojatno da se cijela država digla na noge zbog pogrešno dosuđenog jedanaesterca u jednoj nogometnoj utakmici te je čak i premijer održao sastanak s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom. U isto vrijeme, na sve se načine pokušava stišati buru oko evidentnog kriminala u HAVC-u te se odgovorna ministrica Obuljen-Koržinek ne osjeća odgovornom iako je 2015. sjedila u odboru HAVC-a i ima punu premijerovu podršku. Što se tiče sporta, puno je neistina, iskrivljenih činjenica i zamagljivanja očiju javnosti. HNS se pokušava srušiti na tipični post-socijalistički način s mišlju da će sve procvjetati kad smijenimo njihove, a postavimo svoje. Što je sa svastikom na Poljudu? Što je sa huliganima? Što je s nedavnim češljanjem hajdučkih dokumenata i transfera od strane Uskoka? Što je s licemjernim pozivanjem na bojkot i višegodišnjim teroriziranjem izabrane hrvatske nogometne vrste od strane jednih te istih medija i novinara? To je Mostu očito nebitno, s obzirom da već u dva navrata imaju MUP u svojoj nadležnosti!

Ne, Most će rušiti vodstvo HNS-a i tako riješiti problem sramotnog broja gledatelja na utakmicama, velikog broja sudačkih pogrešaka, problem mentaliteta koji nam je krivac za poraze u ključnim utakmicama na velikim natjecanjima, korupciju u klubovima koji godinama s HNS-om nikakve veze nemaju i prodaju igrača u nezrelim godinama za milijune u velike europske klubove umjesto da atrakcijom privuku navijače na tribine.

Vidjet ćemo hoće li Most uspjeti u napadu na HNS te hoće li i onaj „savjetnički“ ostatak od Zdravka Mamića potjerati iz Dinama. A zatim, kad dignu most nad močvarom, hoće li to uroditi plodom na izborima, ili će si borbom s nogometnim elitama koje također imaju veliku ulogu u prikupljanju glasova, zabiti politički autogol.

Napisao: E.P. za energypress.net

https://nogometne-vijesti.hr/hrvatski-nogomet/najveca-ikona-hnl-a-stjepan-spajic-njegove-najbolje-izjave/

Komentari

komentara

« Povratak