HEJTERI NA APARATIMA: Dinamo opet podigao hrvatski koeficijent!

FOTO:

Nažalost, postoji veliki broj domaćih nogometnih fanova koji nisu previše upoznati s tim kako funkcioniraju nacionalni i klupski koeficijenti u europskom nogometu. Nije tajna da im nema mrskog Dinama da bi bili u rangu najgorih nacija.

No, bilo kako bilo, Dinamo je jučer u gostima svladao Betis s minimalnih 0:1 i tako opet napravio veliki posao za hrvatski nacionalni koeficijent. Naime, s obzirom da se utakmice u Play-offu ne boduju za klubove, bodovi ipak dobiva nacija pa je tako Hrvatska dobila dva boda zbog sinoćnje pobjede Dinama.

To znači da Dinamo pobjedom nije donio bodove sebi, ali ih je zato donio SuperSport HNL-u. Za pobjedu je naša liga dobila dva boda. Kada se to podijeli s brojem klubova koji su igrali europska natjecanja ove sezone, dođe se do brojke od 0.5, za koliko je hrvatski koeficijent jači u odnosu na stanje koje je aktualno bilo do jučer. To je i dalje dovoljno tek za 21. mjesto na UEFA-inoj listi.

No, sada je Hrvatska za samo 0.6 bodova iza Poljske, koja također ima još samo jedan klub u europskim natjecanjima. To je Legia Varšava, koja također igra play-off rundu KL-a te je u prvom susretu poražena od Moldea. Prođe li Dinamo dalje, a Legia ispadne, postoje odlične šanse da će Hrvatska preskočiti Poljsku.

No, to, prema zasad dostupnim projekcijama, neće značiti puno za iduću sezonu. Hrvatska će i dalje imati samo jedan klub u Ligi prvaka, gdje će njen prvak kretati od drugog pretkola. Pobjednik Kupa će igrati Europa ligu, a dva mjesta u KL-u rezervirana su za još dva kluba prema plasmanu iz prvenstva.

A posve je jasno zašto Dinamo ne može tu dobiti nove bodove za svoj vlastiti koeficijent. Primjerice, Viktoria Plzen je bila prvoplasirana u skupini u kojoj je igrao Dinamo i zbog toga preskače play-off rundu. Kada bi se play-off runda bodovala, UEFA bi na neki način nagradila momčad s lošijim rezultatom u grupi.

Komentari

komentara

« Povratak