Hrvat koji dominira u Interu: Upoznajte najboljeg strijelca Viareggo kupa!

FOTO:

U srijedu je završeno još jedno izdanje Viareggio kupa, najpopularnijeg turnira za mlade igrače (do 19 godina) u svijetu. Naslov prvaka osvojile su mlade nade Sassuola koje su u velikom finalu nakon penala bile bolje od Empolija. Najboljim igračem turnira proglašen je Carlo Manicone (Empoli), najboljim vratarem Bryn Costa (Sassuolo), dok je najbolji strijelac – Hrvat Karlo Butić!

Karlo Butić rođeni je Zadranin i mlada zvijezda talijanskog Intera koja je na Viarregiju postigla šest pogodaka. Zanimljivo, Hrvatska je imala i drugog strijelca turnira – Frana Brodića koji je nastupajući za Club Brugge zabio četiri pogotka. A toliko su na ovogodišnjem Viarregiju zabili još Seidakhmet (Zenit), Capone (Atalanta), Barrow (Atalanta) i Okwonkwo (Bologna).

Viareggio kup turnir je za mlade igrače na kojem sudjeluje 40 momčadi sa svih strana svijeta. A najbolji strijelci ovog turnira u prošlosti su bile današnje zvijezde poput Edera (2006.), Marija Balotellija (2008.) ili Cire Immobilea (2010.). Sada se takvim igračkim klasama pridružio i Karlo Butić!

Kako ste uopće stigli do milanskog Intera?
“Uh, to vam ne mogu baš sa sigurnošću reći, niti sam posve siguran kako sam točno stigao ovdje. Mislim da su skauti Intera pogledali nekoliko mojih utakmica na DVD-u, pa se zainteresirali za moj dolazak. To se sve dogovodilo jako brzo, u 10-ak dana sam napustio Zadar i stigao u Inter. Sve se to odvijalo vrlo brzo u srpnju prošle godine” rekao je u razgovoru za Goal Karlo Butić, pa nastavio:

“Imao sam i drugih ponuda, ali ne bih sada želio govoriti o imenima tih klubova. Čim sam čuo da me Inter želi, sve druge opcije pale su u vodu. Inter je ipak velik klub, nisam niti sekunde razmišljao o tome da će mi možda biti teško otići iz Zadra. Jednostavno, to je bila moja želja još otkad sam počeo igrati nogomet.”

Kako ste se snašli u Milanu, privikli na jezik i kulturu? Živite li sami ili s roditeljima?
“Prva tri mjeseca nisu bila baš bajna, nije lako otići nekamo sam, a ne znate jezik. Po prvi put sam bio negdje sam, bez obitelji, ali kad sam se privikao i naučio jezik, sve je postalo puno lakše. Živim u kući s još desetoricom igrača koji igraju za Inter.”

Kakva je iza vas sezona? Za koju ste momčad igrali? Koliko odigrali utakmica? Koliko zabili pogodaka?
“Za mene je cjelokupna avantura s Interom počela savršeno, kad sam tek došao ovdje otišli smo na jedan turnir u Njemačku gdje su igrale dobre momčadi poput Dinama, Stuttgarta i Mainza, a ja sam proglašen najboljim igračem. Početak je bio jako dobar, ali onda je sve krenulo po zlu, sve do ovog turnira u Viareggiju. U međuvremenu sam odigrao tek 6-7 utakmica, samo dvije ili tri počeo od prve minute. Poslije tog turnira u Njemačkoj sam pao u ‘crnu rupu’, nisam kvalitetno trenirao, bilo mi je teško biti ovdje bez obitelji i prijatelja, pa sam više puta bio na rubu da odustanem od svega. Ipak, shvatio sam da nešto trebam promijeniti, počeo trenirat ‘kao pas’ i strpljivo čekao svoju priliku. Evo, ona je došla sada u Viarregiju, ja sam je iskoristio.”

Vjerujemo da ste upoznali Perišića i Brozovića, jeste li u kontaktu s njima? Pomažu li vam?
“Da, upoznao sam ih odmah na ljetnim pripremama. Bili smo u planinama, trenirali na istom mjestu gdje i prva momčad. S Ivanom Perišićem se redovito čujem, on mi je toliko puta pomogao, za njega nemam riječi. Uvijek me pita treba li mi što, uvijek mi je na raspolaganju. Stvarno je čudo od čovjeka, ma do sutra bi vam ga mogao hvalit. S Marcelom Brozovićem nisam u kontaktu, ali uvijek se pozdravimo i popričamo kada se vidimo.”

Jeste li možda koji put trenirali s prvom momčadi Intera? Tko vas se dojmio od seniorskih igrača?
“Jesam na početku sam trenirao s prvom momčadi, a skoro stalno dok je trener Intera bio Frank de Boer. Najviše su me se dojmili upravo Ivan Perišić i Ever Banega koji doista s loptom može sve što hoće.”

Odigrali ste sjajan Viarregio, vjerujete li da će sada vaša karijera krenuti još bolje?
“Pa ja se nadam da će nakon ovog turnira stvari krenut na bolje jer prije njega me nije bilo nigdje. Već sam naučio da se ne smijem zadovoljiti ovime, već me čeka još puno rada i odricanja kako bi stigao tamo gdje želim.”

Najbolji ste strijelac tako kvalitetnog turnira. Znate li da su prije vas najbolji strijelci Viarregia bili Eder, Mario Balotelli, Ciro Immobile…?
“Znao sam samo da je Ciro Immobile bio najbolji strijelac, mislim da je on i rekorder s 10 postignutih golova na jednom turniru. Iskreno, malo sam se čak i nadao da ga možda mogu dostići, ali nažalost smo ispali već u četvrfinalu. Ali, sigurno je lijepo biti u društvu ovakvih imena.”

Vjerujete li da ćete sada brzo dobiti prigodu na seniorskoj razini, jeste li spremni za seniorski nogomet?
“Pa ja se nadam da ću sljedeću godinu zaigrat za neki seniorski klub, mislim da sam spreman za to jer sam još prije dolaska u Inter igrao seniorski nogomet u Drugoj HNL za Zadar.”

Mnogi kažu da je Italija najgori izbor za mladog igrača; kakvo je vaše mišljenje o tome?
“Pa ja mislim baš suprotno, jer ako neko vrijedi i ima potencijal, sasvim je nebitno u kojoj je ligi. Meni Italija savršeno paše, dopada mi se ovdašnji stil igre, sada se baš dobro osjećam ovdje…”

Sada vas nije bilo u kadru reprezentacije do 19 godina. Jeste ikada bili blizu reprezentacije, kakvo je vaše mišljenje o toj generaciji? Ima li tu mjesta za vas?
“Za reprezentaciju sam odigrao samo par prijateljskih utakmica, ova generacija 1998. godišta je stvarno čudo i  za te dečke imam samo riječi hvale. Što se mene tiče, ne bih volio previše to komentirati, ja moram nastaviti u ovakvom tempu, pa vjerujem će reprezentativni poziv jednoga dana stići i na moja vrata.”

Žalite li što nikada niste zaigrali za Zadar u Prvoj HNL? Kakvo je vaše mišljenje o Zadru? Hoće li se takav klub vratiti u 1. ligu ubrzo, vratiti gdje i zaslužuje?
“Vjerujte da žalim, jer Zadar je stvarno napravio sve za mene, na tome sam zahvalan klubu. Volio bih se jednog dana vratiti u Zadar i tamo odigrati par sezona. Budućnost Zadra? Vjerujte da će se u sljedećih 4-5 godina, a možda i prije, Zadar vratit i u Prvu HNL. Stvari u klubu polako idu na bolje” završio je Karlo Butić.

https://nogometne-vijesti.hr/transferi/topnici-sto-kazete-alexis-sanchez-otvoreno-se-nudi-najvecim-rivalima/

Izvor: goal.hr

Komentari

komentara

« Povratak