HRVATSKA LOVI NOVU POBJEDU: Zlatko Dalić najavio susret protiv Latvije

FOTO:

Hrvatska nogometna reprezentacija vraća se kvalifikacijama za Europsko prvenstvo koje će se sljedeće godine igrati u Njemačkoj. Dalić i društvo propustili su lipanjski ciklus zbog završnice Lige nacija koja se igrala u Nizozemskoj i gdje su Vatreni osvojili drugo mjesto nakon raspucavanja.

Hrvatsku tako sutra očekuje domaći susret protiv posljednjeplasirane Latvije koja u tri utakmice nema ni jedan bod. U drugoj utakmici iz naše skupine Turska će ugostiti Armeniju. Što se tiče stanja na tablici, na prvom mjestu je Turska koja ima devet bodova, dok je drugoplasirana Armenija sa šest. Hrvatska je treća sa četiri boda, a isto toliko ima i Wales. Zadnja je Latvija.

A sutrašnji okršaj protiv Latvije najavio je naš izbornik Zlatko Dalić koji je bio u društvu s našim prvim vratarom Dominikom Livakovićem. Dalić je rekao da će hrvatska igrati u najjačem sastavu i zamolio je prevoditeljicu da na engleski ne prevodi ono što je rekao o taktici Latvije.

Kako igra Latvija?

Dalić: Oni igraju dugim loptama na visokog napadača koji onda prosljeđuje lopte dalje. Oni tako igraju i imaju dobre prekide, puno visokih igrača i tu su opasni. Na to smo bili fokusirani. Sigurno će biti 4-5-1 formacija, deset će ih iza lopte biti i mi moramo biti strpljivi i pametni. Nama je bitna pobjeda pa makar i 1:0 u zadnjoj minuti. Molim i publiku da nas shvati. Nemojte ovo o taktici prevoditi na engleski.

Otkrili ste da ste odbili ponude nekih klubova. Wenger je rekao da je njemu u ovo vrijeme transfera romantičniji reprezentativni nogomet od klupskog, slažete li se?

Dalić: Puno puta sam to govorio da bih volio biti hrvatski izbornik dok imam tu emociju u sebi. Bile su te neke ponude, ali ja u sebi nisam imao nimalo sumnje. Lijepo je i biti trener u klubu, a ja sam malo ispao iz tog ritma. Ja sam u reprezentaciji u komfornoj zoni i morao bih izaći iz nje kad bih nešto mijenjao, ali ja sam pun motiva i želim s Hrvatskom još nešto napraviti.

Arsene Wenger je naveo Hrvatsku kao primjer male i uspješne zemlje i rekao je da je ključ u tome što kad imate tako mali broj igrača, oni igraju jedni protiv drugih jako rano i da je to važno. Slažete li se?

Dalić: Nama je talent bogomdan i naši igrači se uvijek dokazuju jedni drugima. Da bismo to sve objasnili i da bi svijet to shvatio, treba puno analiza, diskusija i okruglih stolova i opet nitko to ne bi znao objasniti. Mi ni sami nismo svjesni što smo napravili. Možda ćemo biti svjesni tek kasnije, a možda nikad. Tri medalje u pet godina… To graniči s čudom i to je postalo kao normalno, ali to nije normalno.

Što to ima Hrvatska, tako mala zemlja, da ostvaruje takve rezultate?

Dalić: Svi se čude tome, ali to je kvaliteta koju mi imamo u našim igračima. Svi oni su počeli u hrvatskoj ligi i onda se dokazali u najvećim klubovima. To što mi radimo s tim brojem stanovnika je raritet. To je strast, emocija s kojom igramo za reprezentaciju i teško je objasniti.

Cijelu presicu možete pročitati OVDJE.

Komentari

komentara

« Povratak