Hrvatski klub iz Australije žestoko kažnjen zbog ustaševanja. Prijeti mu izbacivanje

FOTO:

Sidney United 58 kažnjen je s 15 tisuća dolara zbog ustaševanja njegovih navijača na utakmici finala kupa protiv Macarthura odigranoj prošlog mjeseca.

Australski savez osudio je ponašanje navijača kao “izrazito uvredljivo” te istaknuo da će u slučaju ponavljanja incidenta klub možda biti i izbačen iz natjecanja. Dva navijača uhićena su zbog nacističkog salutiranja i doživotno izbačena sa stadiona.

Podsjetimo, brojni navijači ovog drugoligaša, koji je senzacionalno izborio finale australskog kupa, u kojem je poražen 2:0 od Macarthura, na utakmici za trofej na Western Sydney Stadiumu vikali su “Za dom spremni” s visoko podignutim desnicama. Nakon što su tribine završile sa salutiranjem ustaškog pozdrava, pri čemu je jedna tribina vikala “za dom”, a druga odgovarala “spremni”, navijači su sami sebi aplaudirali.

Australski savez će novac koji Sidney United uplati na ime kazne iskoristiti da financira edukacije, radionice i materijale koji se bave suzbijanjem diskriminacije u australskom društvu. Klub će biti dodatno kažnjen, oduzimat će mu se bodovi, a bit će i izbačen iz australskog kupa na tri godine ako ne ispuni pet uvjeta koje je savez postavio.

Ti uvjeti podrazumijevaju organizaciju antirasističkih radionica za zaposlenike, volonterski rad u židovskim zajednicama, ali i propisivanje inicijative unutar kluba kojom se daju jasne smjernice za navijače koji žele podržavati klub.

Čelnik židovskog zastupničkog doma u Novom Južnom Walesu Darren Bark dao je izjavu kojom je podržao odluku saveza: “Ovo su bile neke od najružnijih scena koje smo imali prilike vidjeti u našem nogometu. Nadamo se da će sankcije biti poruka i drugim klubovima da se takvo ponašanje neće tolerirati.”

Sydney United je inače klub hrvatskih iseljenika u Australiji. Osnovan je 1958. pod imenom Sydney Croatia, ali je krajem osamdesetih godina promijenio ime jer Australija više nije dopuštala nacionalni predznak u nazivima klubova. Postao je prvi drugoligaš u povijesti koji je dogurao do završnice kupa u toj zemlji.

Klub hrvatskih doseljenika imao je nevjerojatan put do finala. U svakoj fazi, osim u prvom kolu, bio je autsajder, ali je izbacio sve suparnike, među kojima i prvoligaše Western United i Brisbane Roar. U finalu je također igrao protiv favorita, ali u svom gradu. Zato ga je gledalo puno tamošnjih Hrvata, od kojih su mnogi klub podržavali pokličem zločinačkog i izdajničkog ustaškog režima.

Komentari

komentara

« Povratak