JAVIO SE BRKLJAČIN OTAC: Evo što je Hajduk zaista nudio najboljem junioru…

FOTO:

Marko Brkljača trebao je biti budućnost Hajduka, barem su ga tako doživljavali Hajdukovi navijači nakon što ga je ugledni Guardian uvrstio među 60 najtalentiranijih klinaca na svijetu.

No umjesto da bude jedan od glavnih igrača Hajduka, Brkljača je ovih dana postao igrač Dinama, s kojim je potpisao višegodišnji ugovor nakon što mu je onaj s Hajdukom istekao. Da Brkljača neće nastaviti karijeru u Hajduku, bilo je jasno u veljači kad je klub iznenada objavio da igrač na ljeto odlazi s Poljuda. Hajdukov sportski direktor Mindaugas Nikoličius je nakon utakmice juniorske Lige prvaka protiv Atletico Madrida rekao da se s Brkljačom i njegovim predstavnicima nisu mogli dogovoriti.

Utakmica s Atleticom bila je zadnja koju je Brkljača odigrao u dresu Hajduka, a nakon toga više nije bio član nijedne momčadi, nego mu je samo dopušteno da trenira do isteka ugovora. Kad je objavljen njegov prelazak u Dinamo, igrač i njegova obitelj postali su meta uvreda na društvenim mrežama.

Kad je njegov sin stavio potpis na ugovor s Dinamom, o čitavoj situaciji s Hajdukom, počecima njegova sina u tom klubu i razlozima rastanka progovorio je Markov otac Oliver. On je osobno inzistirao na tome da iznese svoju stranu priče s naglaskom da najveći hrvatski portal Index.hr slobodno napiše sve što je rekao od riječi do riječi.

“Ja sam ovaj dan čekao pet mjeseci. Nisam niti smio niti želio ništa govoriti dok je Marko bio pod ugovorom s Hajdukom, ali sad mogu i ispričat ću vam sve, od prvog dana kad je Hajduk vidio Marka”, rekao je Oliver Brkljača.

Hajduk je njegova sina Marka, kaže Oliver, prvi put vidio na turniru u Pakoštanima u proljeće 2014. godine na kojem je Marko nastupao sa svojim klubom Velebitom. On i njegov vršnjak Josip Baturina, obojica 2004. godište, bili su sjajni na turniru 2002. godišta, a nakon završetka turnira Hajdukovi treneri Ante Bašić i Milenko Bikić tražili su po tribinama očeve te dvojice klinaca.

“Rekli su nam da se naši sinovi sviđaju Hajduku i pitali su nas da li bismo ih koji put doveli na neki trening, turnir ili utakmicu. Mi smo rekli ‘Zašto ne?’ i izmijenili smo podatke, a oni su se šokirali kad smo im rekli da su Marko i Josip 2004. godište. To ih je oduševilo i mjesec ili dva kasnije zvali su nas na prijateljsku utakmicu sa Solinom. Nakon toga su nas pitali da dođemo na jedan trening, pa na drugi, pa na treći, pa na turnir… Na sve to djecu smo vodili o vlastitom trošku. U početku to nije bilo prečesto, ali 2015. godine zvali su nas sve češće, svaki drugi ili treći dan. Nekad bih ih vozio ja, nekad on, nekad njegova žena, tko god je mogao. U 2016. je to bilo svaki drugi dan. Ja sam bio obični radnik s po jednom voćarnom u Benkovcu i Obrovcu i ja to više nisam mogao financirati”, priča Brkljača i nastavlja:

“Sastali smo se s gospodinom Bašićem i rekli smo mu da mi više nemamo novca da financiramo ta putovanja. Od Benkovca do Splita i nazad je 250 kilometara, tko će to plaćati? Rekli su nam da nam mogu platiti tisuću kuna putnih troškova. Tisuću kuna? To je za dva-tri putovanja, a mi smo išli svaki drugi dan. Dizao sam se u dva sata u noći, radio po štandovima do podne i onda došao kući, spremio maloga za trening i na trening u Split. Nikad me nitko nije pitao imam li novac za to, a morao sam se i zaduživati jer nisam mogao to financirati. Više od četiri godine smo u prosjeku svaki drugi dan išli iz Benkovca u Split, moja ili obitelj Josipa Baturine. Pokrivali smo jedni druge koliko smo god mogli. Ništa nismo tražili, borili smo se sami.”

Marko je stipendijski ugovor s Hajdukom imao do kraja lipnja 2022. godine. Hajduk ga je želio produžiti, s tim da ugovor postaje profesionalan nakon što igrač postane punoljetan, i obitelji Brkljača poslao je prijedlog ugovora.

Oliver Brkljača na uvid nam je dao ugovor koji je Hajduk u ljeto 2021. godine nudio njegovu sinu i poslao mu ga e-mailom. U prvoj godini ugovora Brkljača je imao plaću od 12.500 kuna plus plaćen stan za njega i obitelj, a kroz tri sezone ta plaća narasla bi na 15.000 kuna. U ugovoru su bili još neki eventualni bonusi, poput onoga u slučaju da Brkljača odigra deset utakmica kao starter u prvoj momčadi, što je u tom trenutku bilo potpuno nerealno očekivati.

“Na sastanak s Jakobušićem i Nikoličiusom došli smo u srpnju 2021. godine. Ja sam im na sastanku rekao da nisam zadovoljan ponudom. Ne zbog financija, nego zbog toga što uopće ne znam gdje oni vide mojeg sina i kakav je s njim plan. Ništa o tome nije pisalo. No mi smo ugovor prihvatili. Nismo ni ja ni agenti tražili ni eura, ali smo zahtijevali postotak od sljedećeg transfera. Oni su rekli odmah da to nikome ne daju, a ja sam znao da daju i to uz puno veću plaću igraču. Osim toga, Jakobušić je po dolasku u Hajduk rekao da on s tim nema problema.

Dakle, lagali su odmah nakon dvije minute. Bili su šokirani i time i činjenicom da smo mi plaću prihvatili i to uz nula eura obitelji, nula eura agentima, ali da tražimo postotak prodaje i garanciju da će Marko trenirati s prvom momčadi i igrati u juniorima, a sljedeće godine igrati u prvoj momčadi. U tom trenutku je Jakobušić rekao da mora na neki drugi sastanak jer mu je tajnica rekla da su ti neki ljudi došli ranije. Ostao je Nikoličius koji je tvrdio da će sve biti u redu i da ćemo naći rješenje i da se vidimo drugi put. Nisu čak ni djelovali pretjerano zainteresirano, nisu željeli gubiti previše vremena na sve to nego ako bude igrač, dobro, ako ne bude, nikome ništa”, kaže Brkljača.

Cijeli razgovor možete pročitati OVDJE.

Komentari

komentara

« Povratak