JE LI DINAMO LICEMJERAN? Evo što mu zamjeraju protivnici!

FOTO:

Domaće medije ‘zabavlja’ curenje snimki na kojima možemo čuti kako se odvija komunikacija glavnih sudaca i njihovih video-pomoćnika te kako oni donose odluke o dvojbenim i ključnim situacijama na utakmicama.

Na kraju je zbog toga otkaz uručio Bruno Marić, koji je još do jučer radio kao šef hrvatskih sudaca. Zanimljivo, Index.hr je prije toga poslao upit svim prvoligašima da se očituju o kvaliteti suđenja te transparentnosti i radu sudačke komisije. Istra i Rudeš su poslali svoja priopćenja, iz Hajduka su poručili da su sve već rekli i da je njihov stav jasan. Dinamo je u skupini s još pet klubova (Gorica, Rijeka, Lokomotiva, Varaždin i Slaven Belupo) koji su se oglasili zajedničkim priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima”

“Na osnovu zajedničkog stava dolje potpisanih klubova članova SuperSport Hrvatske nogometne lige, izražavamo duboku zabrinutost i neslaganje s nedavnom serijom javnih pritisaka prema sucima, Komisiji nogometnih sudaca i Hrvatskom nogometnu savezu kojima svjedočimo u proteklih nekoliko dana. Svjedoci smo nezapamćene situacije u hrvatskome nogometu i kao njegovi izravni dionici, smatramo nužnim da damo svoj službeni stav na ovu temu.

“Oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca”

Prije svega oštro naglašavamo kako oštro osuđujemo nezakonito objavljivanje snimaka komunikacije VAR sobe i sudaca u nekoliko utakmica SuperSport Hrvatske nogometne lige. Takve radnje su nedopustive, nezakonite i stvaraju neprijateljsko okruženje između sudionika SuperSport HNL-a.

“Žurno otkrijte i kaznite odgovorne za objavu snimki”

Pozivamo Hrvatski nogometni savez i nadležne institucije da žurno zaštite sve sudionike natjecanja otkrivanjem i kažnjavanjem odgovornih fizičkih i/ili pravnih osoba. Kao izravnu posljedicu ovih događaja, trenutno svjedočimo izravnom stvaranju alternativnih istina koje za cilj imaju jedino zastrašivanje i utjecanje na buduće nogometne događaje.

“Nedopustivo ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim snimkama”

Također želimo istaknuti kako smatramo nedopustivim ponašanje dijela nogometne zajednice na temu nekoliko sudačkih odluka prikazanih u objavljenim VAR snimkama. Ne želimo ulaziti u meritornost tih istih odluka, jer su potpisnici ovog službenog priopćenja bili oštećeni određenim sudačkim odlukama u pojedinim utakmicama SuperSport Hrvatske nogometne lige. Naglašavamo da takve odluke ne smatramo namjernim već su posljedica tumačenja određenih situacija na terenu.

“Sudačke odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane”

Suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige, a njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane. To nipošto pak ne znači kako se njihove odluke ne smiju javno propitkivati i o njima se treba raspravljati između svih klubova sudionika Hrvatske nogometne lige kroz Komisiju za profesionalni nogomet i Komisije nogometnih sudaca.

“Ovo je javna hajka na suce”

Javna hajka kojoj svjedočimo posljednjih nekoliko dana, osobito od strane profesionalnih sportskih klubova i relevantnih medija, ne samo da narušava integritet natjecanja, već i stvara neprihvatljivo i neprijateljsko ozračje koje može negativno utjecati na kvalitetu i atmosferu u našem sportu i društvu u cjelini.

“Objavom snimaka stvara se atmosfera straha”

Stoga ne možemo ostati nijemi na očite pokušaje izazivanja hajke i izravnog utjecaja na neovisna tijela, a koja za cilj imaju stvaranje atmosfere straha. Suglasni smo da mnoge stvari unutar sudačkih protokola moraju biti jasnije i preciznije, ali ne smije se dopustiti da subjektivna i prilagođena tumačenja pojedinih odluka koje se neutemeljeno i nezakonito plasiraju u javnost koriste za pokušaje ostvarivanje bilo kakvih prednost za bilo kojeg sudionika SuperSport Hrvatske nogometne lige ili pokušaja stvaranja atmosfere straha između sudionika natjecanja ili sudaca.

Svi nogometni klubovi trebaju biti svjesni svoje odgovornosti prema nogometnoj zajednici i javnosti. Samo zajednički, poštujući pravila i standarde i fair i poštenog sportskog ponašanja, možemo očuvati ugled hrvatskog nogometa.”

Dinamo dakle apelira na to da se “i pogrešne odluke sudaca moraju poštovati”, podsjeća one koje ih kritiziraju da “suci u nogometu imaju ključnu ulogu u održavanju integriteta igre i ravnopravnosti svih sudionika SHNL-a”, dok ukazivanje na njihove velike greške naziva “javnom hajkom na suce”.

No prisjetimo se kako se upravo Dinamo prije samo dva tjedna javno rugao sucima. Točnije, kako nije napravio ono što sada propovijeda da se mora uraditi: “Njihove odluke, iako ponekad kontroverzne, čak i pogrešne, trebaju biti poštovane.”

Dinamo je prije dva tjedna u 23. kolu SHNL-a na Maksimiru pobijedio Varaždin 1:0. Tri važna boda domaćinu spasio je Ivan Nevistić, koji je u 81. minuti obranio penal. Kazneni udarac skrivio je Maxime Bernauer, koji je nespretno igrao rukom u svom kaznenom prostoru. Sudac Ante Terzić uz pomoć VAR-suca Marina Vidulina dosudio je jedanaesterac za goste, što je izazvalo revolt kod domaćih.

Dinamo je dan nakon utakmice na svojim društvenim mrežama ismijao suce i VAR. U kratkom videu prikazane su dvije sporne situacije. Prva je Bernauerova, a druga ona u kojoj igrač Varaždina u svom kaznenom prostoru starta na Dinamovog debitanta Ronaela Pierrea-Gabriela. U prvoj situaciji sviran je penal za Varaždin, a u drugoj ništa. Dinamo je tako namontirao spomenute dvije situacije te između svake ismijao suce u VAR sobi.

Na monitoru se umjesto situacija pokazuje kako suci igraju Solitaire, a u pozadini svira glazba iz kultnog crtanog A je to. Kazneni udarac Varaždina bio je prvi koji je suđen protiv Dinama u SHNL-u još od 23. srpnja 2022. godine kada je Dinamo gostovao u Koprivnici i pobijedio Slaven Belupo 5:1.

Za analizu utakmice Lazio – Milan kliknite OVDJE.

Komentari

komentara

« Povratak