JE LI OVO SMRT NOGOMETA? Šef Juventusa otkrio kako će izgledati nova Liga prvaka!

FOTO:

Najelitnije nogometno natjecanje na svijetu, Liga prvaka, doživjet će velike promjene u 2024. godini, otkriva glavni čovjek Juventusa. (index.hr)

“Svi planovi su praktički finalizirani i potvrda promjene formata očekuje se kroz par tjedana. Postoji još samo jedan detalj oko kojega nema konsenzusa, ali i oko toga će se postići dogovor”, rekao je Andrea Agnelli novinarima.

O promjenama u sustavu natjecanja Lige prvaka pisalo se prije mjesec dana, ali je sad sve izvjesnije da će do njih zaista i doći. Tako bi se od sezone 2024./2025. Liga prvaka igrala po sistemu sličnom u košarkaškoj Euroligi.

Više neće biti natjecanja po skupinama nego će svaka od 36 momčadi u ligi odigrati deset utakmica prema tzv. “swiss” modelu, odnosno klubovi bi, ovisno o omjeru koji imaju, igrali protiv klubova istog ili sličnog omjera. Parovi bi se određivali ždrijebom. Nakon grupne faze igrala bi se osmina finala, kao što je slučaj sad, a u nju bi ušlo osam najbolje plasiranih klubova te osam pobjednika razigravanja u koje bi ušli klubovi od 9. do 24. mjesta.

Ono što je najvažnije za hrvatske klubove i sve one koji ne spadaju u “elitu” jest da gotovo sigurno neće biti kvalifikacija za Ligu prvaka. Najjači europski savezi dobili bi pet ili šest predstavnika, a detalj koji je Agnelli spomenuo je način na koji bi se podijelila preostala četiri mjesta. Najrealnija opcija je da bi se dva od ta četiri mjesta dodijelila klubovima prema Uefinom renkingu, jedno mjesto dobila bi petoplasirana liga, a zadnje mjesto dobila bi sljedeća liga po Uefinom renkingu koja nema nijednog predstavnika. Utakmice bi se igrale utorkom i srijedom, a u kalendaru bi bila četiri četvrtka na koje bi se također igrale utakmice Lige prvaka.

Uefa je tako izašla u susret klubovima koji su prijetili istupanjem iz Uefe i osnivanjem vlastite “superlige” što bi Europskoj federaciji značilo ogroman gubitak. No, ono o čemu dosad nije bilo riječ, a Agnelli je također spomenuo, promjene su i u odnosu među klubovima. Novinari su Agnellija pitali razmišlja li se o uvođenju “salary capa” u takvoj novoj Ligi prvaka.

“Razmatramo alternativna rješenja, a jedno je svakako da se klubovima u Ligi prvaka onemogući da jedni od drugih kupuju igrače. Smatramo da bi se tako povećala solidarnost, ali i kompetitivnost klubova. Dakle, ne bi više bilo astronomskih transfera što je, smatram, dobro rješenje. Razmatramo ga”, kazao je Agnelli.

Sasvim je jasno da bi nova pravila klubovima poput zagrebačkog Dinama potpuno zatvorila vrata Lige prvaka. Dinamo je trenutačno 35. klub Europe, ali je ispred njega trenutačno osam klubova s boljim koeficijentom koji ne spadaju među najjače nogometne saveze kojima bi mjesta automatski bila zajamčena. To su klubovi poput Šahtara, Salzburga, Zenita, Basela, Bešiktaša ili kijevskog Dinama. Ovakav format bi se igrao do 2033. godine.

 

Komentari

komentara

« Povratak