KAKVA KOMEDIJA: Ovo je pismo kojim Srbija zahtijeva kaznu za Hrvatsku i Albaniju na Euru!

FOTO:

Srpski mediji objavili su pismo koje je nogometni savez Srbije poslao UEFA-inom glavnom tajniku Theodoreu Theodoridisu povodom, kako se navodi, “sramotnog skandiranja navijača na utakmici između Hrvatske i Albanije” na Europskom prvenstvu.

Podsjetimo, albanski navijači su tijekom jučerašnje utakmice skandirali “ubij Srbina”, a na kraju utakmice nekolicina navijača ušla je na travnjak. Što se tiče Hrvata, zapalili su nekoliko dimnih bombi iza gola, što se moglo vidjeti i u prijenosu, a u spomenutom skandiranju dio njih se pridružio Albancima.

Pismo upućeno iz nogometnog saveza Srbije u UEFA-u prenosimo u cijelosti:

“Poštovani g. Theodoridis,

Nogometni savez Srbije obraća Vam se povodom događaja na jučerašnjoj utakmici Završnog turnira EURO 2024 između reprezentacija Hrvatske i Albanije (Grupna faza, Grupa B, Hamburg, 19. 6. 2024.), kada je došlo do sramotnog zajedničkog skandiranja navijača obje reprezentacije, koja je bila usmjerena protiv srpskog naroda u cjelini.

“Ovakvo ponašanje je nedopustivo”

Kako ste vjerojatno obaviješteni, od 58. minute i 28. do 58. minute i 50. sekunde hrvatski i albanski navijači su uzvikivali “Ubij, ubij Srbina”. Nisu u pitanju pojedinci iz navijačkih redova, već veliki broj navijača ovih reprezentacija, koji u tom trenutku nije bio sankcioniran u skladu s UEFA-inim propisima koji su jasni, kao i postupanje službenih osoba u tim situacijama.

Ovakvo ponašanje nedopustivo je u svim situacijama, a pogotovo na velikom sportskom događaju poput ovog koji se prati diljem Europe i svijeta. Umjesto da nogometni stadion bude mjesto na kojem će se navijati za vlastite momčadi i promovirati sportska i fer atmosfera, na ovoj utakmici viđeno je potpuno nedopustivo ponašanje koje je nemoguće opravdati na bilo koji način. Prema informacijama kojima raspolažemo, jedan igrač albanske momčadi je nakon završetka utakmice, ispred tribine s albanskim navijačima, megafonom uzvikivao isti poklič i tako ‘zapalio’ publiku.

Nogometni savez Srbije smatra da je u trenutku kada je počelo spomenuto skandiranje navijača obje reprezentacije utakmica trebala biti prekinuta i pokrenuta procedura u ‘tri koraka’. To je izričito predviđeno u UEFA-inom propisu ‘Smjernice za službene osobe utakmice u slučajevima rasističkog ponašanja na nogometnim stadionima’ i čudi nas da ga službenici UEFA-e nisu primijenili na utakmici. To je pravilo ispravno primijenjeno u slučajevima puno slabijeg intenziteta, pa nas tim više čudi što nije primijenjeno u ovoj utakmici.

“Jako smo povrijeđeni događajima na ovoj utakmici”

Nogometni savez Srbije vjeruje da će disciplinski organi UEFA-e reagirati na pravi način i sankcionirati ovakvo ponašanje navijača obje reprezentacije. Ovakvo vrijeđanje nacije povicima da ih treba pobiti, odavno nije viđeno na sportskim priredbama. Kao građani Republike Srbije, kao sportski i nogometni djelatnici koji su čvrsto opredijeljeni za provođenje univerzalnih sportskih načela i fair playa, jako smo povrijeđeni događajima na ovoj utakmici.

S obzirom na to da ovakvo divljanje velikog broja navijača, koje se nikako ne može nazvati ponašanjem, nije u skladu s propisima UEFA-e kao ni elementarnim ljudskim ponašanjem, molimo Vas da što prije kaznite odgovorne za navedene događaje i osigurate da se utakmice igraju normalno. Želimo vas podsjetiti da je ova vrsta divljanja, mržnje i rasizma sve ono protiv čega se vaša organizacija bori.

Nogometna igra, pogotovo na događaju kao što je Europsko prvenstvo, treba biti ono što spaja pojedince, države, narode, a ne sredstvo koje će se koristiti u neke svrhe potpuno suprotne idejama koje bi nogometna igra trebala predstavljati, jer kako vidimo nogometna igra je odavno prerasla granice sporta kao takvog.

Organizatorima Turnira i UEFA-i želimo uspješan nastavak EURO 2024. i nadamo se da se ovakvi događaji više neće ponavljati na stadionima u Njemačkoj.”

Komentari

komentara

« Povratak