KRIZA JE DUBLJA NEGO ŠTO SE MISLILO: Prema službenim podacima Barca je blizu bankrota!

FOTO:

Financijska kriza uzrokovana koronavirusom pogodila je brojne klubova. Ipak, prema najnovijim informacijama, čini se da je velika Barcelona u posebno lošem stanju.

Katalnoci blizu bankrota

Već se duže vrijeme piše kako Barceloni „ne cvjetaju ruže“ što se financija tiče. Zbog kriza uzrokovane pandemijom koronavirusa katalonski klub je zabilježio ogroman financijski gubitak.

Prema službenom godišnjem financijskom izvješću, ukupni dug Barcelone iznosi milijardu i 173 milijuna eura. Od toga su kratkoročne obaveze, dakle one koje treba vratiti do kraja godine, čak 730 milijuna eura. Od toga Barca bankarskim institucijama duguje 265 milijuna eura, zaposlenicima 164 milijuna eura, a čak 300 milijuna čine „ostale obaveze“.

Osim toga, Barcelona svojim vjerovnicima duguje 440 milijuna eura, a u najboljem slučaju to mora vratiti do kraja lipnja ove godine.

Dugova je puno, a prihoda malo. Barca trenutno ne može računati na prihode od ulaznica i pretplata, kao i zaradu vezanu uz dane odigravanja utakmice i posjet stadionu. Zbog manjeg broja turista, i prihodi od prodaje suvenira drastično su smanjeni.

Problem Barcelone su i igrači. Kako javlja Cadena Cope, njima nisu isplaćene dogovorene smanjene plaće za listopad, a privremeni predsjednik kluba Carlos Tusquets priznao je da neće moći isplatiti ni prethodno dogovrene plaće za siječanj.

Na žalost, Barca nema puno prostora ni za zaradu na tansferima. Primjerice, Coutinhu i Dembeleu je vrijednost od dolaska u Barcu smanjila za trećinu, a Griezmannu na pola.

Osim toga, Barcelona je za svoje transfere u posljednjih nekoliko godina dužna čak 19 klubova diljem svijeta. Taj dug je s klauzulama visok gotovo 200 milijuna eura.

Da stvar bude još gora, Barcelonina „zlatna koka“, Leo Messi je na odlasku. Prema procjenama financijskih stručnjaka Argentinac Barceloni donosi 300 milijuna eura; što od ulaznica, sponzorskih ugovora i suvenira tako i od televizijskih prava. Messi je trenutno ogorčen tako da ugovor koji mu istječe za nekoliko mjeseci, najvjerojatnije neće produljiti.

Komentari

komentara

« Povratak