KUP JE VAŽNIJI NEGO IKAD PRIJE: Osvajač će imati povijesnu priliku!

FOTO:

U srijedu nas očekuju utakmice polufinala SuperSport Kupa Hrvatske. Od 16 sati u Kranjčevićevoj svoj dvoboj igraju Lokomotiva i lider prvenstva Rijeka, a u 19 sati na Poljudu nas čeka novi derbi Hajduka i Dinama samo četiri dana nakon što su gosti iz Zagreba slavili 0:1 u prvenstvenom dvoboju na istom mjestu.

Sudac derbija bit će Talijan Fabio Maresca, a dvoboj u Kranjčevićevoj će suditi Patrik Kolarić.

Kup je važan jer svaki trofej je važan. Nogomet se igra za trofeje i svaki klub je povijesno bogatiji kad stavi pehar u vitrinu. Lokomotivi bi to bio ogroman uspjeh i prvi trofej u povijesti kluba, a dvije prilike je već propustila kao finalist – u sezoni 2012./13., kada je poražena od Hajduka u dvije utakmice (ukupno 4:5), i sezoni 2019./20., kada je poražena od Rijeke na Šubićevcu 1:0.

Rijeka juri prema drugom naslovu prvaka Hrvatske, a Kup je do sada osvajala šest puta. Posljednji put u sezoni 2019./20. u već spomenutoj utakmici protiv Lokomotive. Hajduk pak traži, kako se čini, spas sezone i pokušat će treći put u nizu osvojiti Kup, a do sada ih je spremio osam u svoju trofejnu salu. Dinamu je Kup zbog dominacije u prvenstvu utješna nagrada ako se prvenstvo ne osvoji, a do sada ga je osvojio rekordnih 16 puta.

Naglasili smo da je svaki trofej važan, ali osvajanje Kupa ove sezone ipak znači puno više nego prije. UEFA je napravila velike promjene u sustavu kvalifikacija za europska natjecanja, a najvažnija za naše klubove je činjenica da osvajač Kupa neće ići u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, kao što je to bilo ove sezone, nego će ići u kvalifikacije za Europa ligu.

Često se komentiralo da osvajač prvenstva ima veliku prednost u kvalifikacijama jer ima dva “padobrana”. Ako ispadne u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ide u kvalifikacije za Europa ligu (ili izravno, ovisno o trenutku ispadanja), a ako i tamo ispadne, ide u kvalifikacije za Konferencijsku ligu (ili izravno, ovisno o trenutku ispadanja). Sada će i osvajač Kupa imati priliku da, ako ispadne u kvalifikacijama za Europa ligu, nastavi put u Konferencijskoj ligi.

Konkretno, osvajač Kupa će svoj put početi u prvom pretkolu kvalifikacija za Europa ligu u kojem sudjeluje 18 osvajača nacionalnih kupova u zemljama koje su rangirane od 16. do 33. mjesta na UEFA County Rankingu po nacionalnom koeficijentu. To automatski isključuje susrete s osvajačima kupa iz 15 najboljih zemalja. Devet pobjednika će ići u drugo pretkolo, gdje će im se priključiti četvrtoplasirana momčad iz šeste zemlje po koeficijentu te šest trećeplasiranih momčadi iz zemalja koje su rangirane od 7. do 12. mjesta po koeficijentu lige.

Za ulazak u Europa ligu je potrebno proći ukupno četiri pretkola, a u trećem i četvrtom kreće križanje s momčadima koje ispadnu iz kvalifikacija za Ligu prvaka, pa postoji previše kombinacija da bismo ih sada sve razradili. Detaljnu shemu kvalifikacija možete pronaći ovdje. Važno je naglasiti da će, ako osvajač prvenstva i Kupa Hrvatske bude ista momčad, mjesto osvajača Kupa u kvalifikacijama zauzeti drugoplasirani u prvenstvu, a ne finalist Kupa.

Što se događa u slučaju ispadanja iz Europa lige?

Dakako, ako osvajač Kupa prođe sva četiri pretkola, igrat će skupine Europa lige, ali to je ipak teško očekivati zbog koeficijenta naših klubova (osim ako to bude Dinamo, ali o tome više kasnije). Ako naš klub ispadne već u prvom pretkolu Europa lige, gdje bi trebali biti svi nositelji, svoj put nastavlja u drugom pretkolu Konferencijske lige te će u tom slučaju biti u istoj poziciji kao naša dva kluba koja se preko prvenstva plasiraju u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Ulazi se u normalan dio ždrijeba, a ne neki zaštićeni, kao što to imaju klubovi iz kvalifikacija za Ligu prvaka koji igraju samo međusobno u slučaju pada u kvalifikacije za Konferencijsku ligu. Ako osvajač Kupa ispadne u drugom pretkolu kvalifikacija za Europa ligu, što je realnije, svoj put nastavlja u trećem pretkolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Ako ispadne u trećem pretkolu kvalifikacija za Europa ligu, onda ide u play-off (posljednje kolo kvalifikacija) za Konferencijsku ligu, a ako ispadne u play-offu za Europa ligu, ulazi izravno u skupine Konferencijske lige.

Ovdje je važno naglasiti da je UEFA uvela i neke promjene koje ne odgovaraju našim klubovima, a to je prvenstveno činjenica da od ove sezone klubovi koji ispadaju iz višeg natjecanja u niže natjecanje ne prenose koeficijent nositelja, nego uvijek nenositelja. Konkretno, ako hrvatski klub kao nenositelj ispadne iz Europa lige, u Konferencijskoj ligi će u ždrijebu imati svoj originalni koeficijent, a ako ispadne od nenositelja, kao kaznu će u ždrijebu sljedeće runde Konferencijske lige imati koeficijent tog nenositelja. Do ove sezone se u niže natjecanje uvijek prenosio koeficijent nositelja.

Dinamo ima šansu ući izravno u Europa ligu

Dakako da navijači Dinama prije svega žele da njihov klub ponovno osvoji prvenstvo, ali u slučaju da se to ne dogodi, osvajanje Kupa, osim već nabrojanih, može za Dinamo imati još veći benefit nego za ostale naše klubove. Naime, Dinamo ima velik koeficijent koji je godinama gradio i zbog toga bi bio nositelj u svim pretkolima i time imao nešto lakši put prema skupinama Europa lige.

Međutim, još važnija je činjenica da osvajač Konferencijske lige ima osiguran izravan plasman u skupine Europa lige. Ako taj osvajač osigura mjesto preko svog nacionalnog prvenstva u Europa ligi ili Ligi prvaka (npr. Aston Villa), tada izravno mjesto u Europa ligi dobiva klub koji ima najveći koeficijent u kvalifikacijama za Europa ligu. U ovom trenutku jedini klub koji ima veći koeficijent od Dinama, a trebao bi prema projekcijama biti u kvalifikacijama za Europa ligu je Ajax.

Index.hr

Komentari

komentara

« Povratak