LEGENDA JE SVE REKLA: Igor Cvitanović objasnio zašto Hrvatska više ne stvara prave golgetere…

FOTO:

Gdje su nestali napadači u hrvatskom nogometu? To je pitanje koje si postavlja svaki pravi nogometni fanatik. O golemom problemu u našem nogometu pričao je Igor Cvitanović u razgovoru za index.hr.

Gledajući godinama unazad tu su bili Goran Vlaović, Tomislav Šokota, Igor Cvitanović, Ivica Olić, Eduardo da Silva i Mario Mandžukić. Zajedničko im je da su osvajali titule najboljeg strijelca HNL-a, a potom su napravili sjajan inozemni transfer. No, u posljednje vrijeme stranicu su redovito najbolji strijelci: Nestorovski, Soudani i Futacs.

Danas je normalno da igrači u tinejdžerskim godinama prvom prilikom pobjegnu iz Hrvatske, a da ne okuse HNL travnjake. Ipak, neki, poput Andreja Kramarića i Eduarda da Silve, ostajali su više sezona, što im se, u razvojnom smislu, itekako isplatilo.

Cvitanović smatra da se u Hrvatskoj jednostavno ne stvaraju klasični centarfori.

“Prerano sva djeca idu van. To je moj općeniti stav, sva kvalitetna djeca prerano odlaze iz hrvatskog nogometa i to je poražavajuće. Nećemo ih dobiti na pravom nivou zbog toga. Pogledajmo samo u HNL-u tko sve igra u vrhu napada. Dinamo – Petković je prerano otišao pa se vratio, Gavranović je došao iz švicarskog sistema. Andrić je iz Srbije. Hajduk ima isto sve strance – Jaira, Gyurcsa i Jradija. Marić iz Osijeka je iz Bosne i Hercegovine, nije naš proizvod, tu je bio i Ejupi iz Makedonije. U Istri sam imao četiri napadača od kojih su trojica bili stranci. To su problemi jer mi ne stvaramo.”

Hrvatska napadačka perspektiva nije na nivou nekih drugih pozicija. Neusporedivo je to s veznom linijom u kojoj Hrvatska, bilo tu u U-21 ili seniorskoj selekciji, obiluje talentom i širinom kvalitetnog izbora.

“Vjerojatno su Kulenović i Jakoliš ono najbolje što imamo u mladoj reprezentaciji. Ne poznajem trenutačne generacije iza 1998. godišta, ali mislim da smo jako deficitarni u napadu. Jakoliš ove sezone ima 25 utakmica i jedan gol, to dovoljno govori da nije u pravoj formi. Kulenović je bio u Legiji, na posudbi u Juventusu, a ni njegova statistika isto nije najbolja.”

SPEKTAKULARNO I NEVJEROJATNO: SLOBODNI UDARAC KAKAV SE NE VIĐA SVAKI DAN!

KAKAV PREOKRET: Evo tko će dobiti domaćinstvo SP-a 2022. godine!

Komentari

komentara

« Povratak