Lopta kojom je Maradona 1986. zabio Engezima ide na aukciju

FOTO:

Lopta kojom je Diego Armando Maradona postigao pogodak koji je danas poznat kao “Božja ruka” i drugi koji je prozvan “Golom stoljeća”, a kojima je Argentina sa 2-1 pobijedila Englesku u četvrtfinalu SP-a 1986. u Meksiku, sljedeći mjesec će biti prodana na aukciji u Velikoj Britaniji.

Procjenjuje se da bi lopta mogla postići cijenu između 2,9 i 3,4 milijuna eura, a 16. studenoga će prodaju provesti britanska aukcijska kuća Graham Budd. Lopta je u vlasništvu Tunižanina Alija Bina Nassera koji je bio glavni sudac na spomenutoj utakmici odigranoj na stadionu Azteca u Mexico Cityju.

Vodeći pogodak je Maradona postigao poslužeći se rukom kojom je preusmjetio loptu preko istrčalog engleskog vratara Petera Shiltona, ali ni glavni ni pomoćni sudac to nisu vidjeli pa je gol priznat.

“Nisam mogao dobro vidjeti situaciju. Oba igrača, Shilton i Maradona, bili su mi okrenuti leđima. Prema Fifinim naputcima izdanim prije turnira, pogledao sam prema pomoćnom sucu kako bih potvrdio da je gol regularan – on se kretao prema sredini igrališta čime je dao do znanja da je sve bilo u redu i da pogodak treba priznati”, izjavio je Ali Bin Nasser te dodao da mu je nakon utakmice prišao engleski izbornik Bobby Robson i rekao: “Ti si dobro obavio posao, ali pomoćnik je bio neodgovoran.”

Maradona je u svojoj izjavi nakon utakmice istu situaciju prokomentirao tako što je rekao da gol postignut “djelomično Maradoninom glavom i malo uz pomoć Božje ruke”. Kasnije je slavni Argentinac postigao pogodak pri kojem je u slalomu od sredine igrališta prošao petoricu engleskih reprezentativaca, zaobišao i vratara Shiltona te poslao loptu u mrežu.

Maradona je preminuo u studenom 2020., a tuniški sudac je izjavio kako je sada pravo vrijeme da vrijednu memorabiliju podijeli sa svijetom te izrazio nadu da će kupac loptu izložiti u javnom prostoru.

Komentari

komentara

« Povratak