LOŠE IM SE PIŠE: Barcelonina katastrofa sada je još veća!

FOTO:

Drugi veliki sportski, ali i financijski debakl doživjela je Barcelona ove sezone u Europi ispadanjem protiv Eintrachta već u četvrtfinalu Europa lige.

To joj posebno teško pada u trenucima kad je u najtežoj financijskoj situaciji u povijesti, a prošlu fiskalnu godinu završila je s minusom od pola milijarde eura. Zato je ove sezone dobitak od Lige prvaka, točnije raskošne nagrade za klubove koji se u njoj natječu i prolaze faze, unaprijed ukalkulirala kao slamku spasa s ruba bankrota.

Službeni klupski cilj prije ove sezone bio je četvrtfinale Lige prvaka, što bi samo na osnovu nagrada za igranje u dva dijela nokaut-faze donijelo Barceloni 20.2 milijuna eura nagrade UEFA-e. Na to treba dodati novac koji bi Barcelona dobila za barem dvije domaće utakmice među elitom na osnovu “market poola”, od sponzora i televizijskih prava. Umjesto toga, Barcelona prvi put nakon 21 godine nije prošla skupinu LP-a i ostala je bez ranije uračunatog bogatstva.

Nakon tog neuspjeha slijedila je, naravno, prisilna korekcija ciljeva za daleko manje lukrativnu Europa ligu. U njoj je za cilj proglašeno finale, ali Barcelona je došla tek do četvrtfinala. Prolaskom pretkola nokaut-faze, osmine finala i dolaskom među zadnjih osam u tom natjecanju, Barcelona je od EL-a zaradila u usporedbi s premijama iz LP-a samo 3.5 milijuna eura.

Razmjeri još jednog ogromnog podbačaja Barcelone postaju jasni ako dodamo da finalist EL-a dobiva 10.9, a osvajač 14.9 milijuna eura. Na to također treba dodati prihode od “market poola”, bez kojih je Barcelona i ovdje ostala. Međutim, EL je svakako slaba utjeha za Barcelonu.

Sve i da je prošla Eintracht, za polufinale Europa lige dobila bi 2.8 milijuna eura. Sitniš u odnosu na 12.5 milijuna eura, koliko se dobiva za istu fazu Lige prvaka. Važno je naglasiti da Barcelona ipak neće ove sezone dobiti mrvice od europskih nastupa i rezultata. Ukupno će od LP-a i EL-a zaraditi 59.78 milijuna eura, ali to je i dalje duplo manje od 117.73 milijuna eura, koliko je zaradila dolaskom do polufinala LP-a prije tri godine.

TUGA U NOGOMETNOM SVIJETU: UGASIO SE KULTNI TALIJANSKI KLUB!

Index.hr

Komentari

komentara

« Povratak