LOVA DO KROVA: Nagradni fond Lige prvaka raste za pola milijarde eura!

FOTO:

Liga prvaka kakvu znamo odlazi u povijest jer sljedeće sezone dobivamo novi format. Već dugo godina gledali smo najelitnije nogometno natjecanje sa osam skupina, a u novoj sezoni će UEFA prezentirati novi format. U prijevodu stiže nam jedinstvena liga.

Osim toga, proširit će se broj klubova sa 32 na 36 pa će se tako igrati više utakmica u toj fazi. U novom će formatu svaka momčad igrati osam utakmica umjesto šest i skupljati bodove za prolazak. Neće više igrati protiv istih protivnika doma i u gostima. Sve će momčadi biti podijeljene u četiri jakosne skupine te će svaka momčad igrati s po dvije momčadi iz svake jakosne skupine – po jednu utakmicu kod kuće i jednu na strani.

Sistem bodovanja se ne mijenja, što znači i dalje tri boda za pobjedu i jedan za remi. Prvih osam s ljestvice plasirat će se direktno u osminu finala. Momčadi plasirane od 9. do 24. mjesta igrat će drugi krug (jednu utakmicu doma i jednu u gostima) kako bi se plasirale u osminu finala.

Parove u toj kvalifikacijskoj fazi odlučit će ždrijeb, a momčadi će biti podijeljene u dvije skupine – nositelji (od 9. do 16. mjesta u ligi) i nenositelji (od 17. do 24. mjesta). Nakon toga će pobjednici igrati protiv nekog od osam najbolje plasiranih iz prvog kruga.

Isto tako, veliku promjenu imamo i u nagradnom fondu koji je narastao s dvije milijarde na čak dvije i pol milijarde eura. Za sam plasman u natjecanje dobivat će se 18.62 milijuna eura umjesto dosadašnjih 15.64 milijuna. Pobjeda je do sada vrijedila 2.8 milijuna, što je u šest utakmica potencijalno nosilo 17.4 milijuna.

Klubovi će sad dobiti 2.1 milijun eura po pobjedi, što na kraju grupne faze zbog većeg broja utakmica može donijeti 17.6 milijuna eura. Neriješen ishod do sada je nosio 0.93 milijuna, a ubuduće će nositi 0.7 milijuna eura.

Komentari

komentara

« Povratak