Miroslav Blažević žestoko udario po Hajduku: Oni su antitalenti, katastrofa

FOTO: Nina Đurđević

Miroslav Ćiro Blažević i Nenad Gračan na stranici MAX TV Prve lige  dali su svoj komentar o klubovima koje su nekada vodili.

Ugledni nogometni djelatnici Ćiro i Neno iskušali su se na svim frontama: igračkoj, trenerskoj, izborničkoj. Naravno da sve prate i uglavnom sve znaju o stanju u „svojim“ klubovima. Suočili smo ih s tek četiri jednostavna (?) pitanja. Odgovarali su brzo, rezolutno.

Rijeka?

BLAŽEVIĆ: Posrijedi je najbolje ustrojen sportski kolektiv. U njemu se poštuje hijerarhija. Za to je najzaslužniji iznimno sposoban i kvalitetan predsjednik Damir Mišković. Koji je još kao aktivni golman shvatio da je najvažniji klupski čovjek trener pa je Matjažu Keku omogućio normalne ovlasti. I prava i dužnosti. Imao je Kek i kriznih rezultata, no Mišković ga je štitio uvjeren da zaslužuje povjerenje. Sad mu vraća punom mjerom. To je dakle slučaj posve drukčiji od onog Dinamovog, kad je Mirko Barišić javno prozvao Zlatka Kranjčara. Najlakše je šefa struke napucati u tur. Međutim, bez obzira na seriju uspjeha u 15 kola s tek dva remija, opet će prvak biti Dinamo. Volio bih da nisam u pravu, ali osjećam da će biti baš tako.

GRAČAN: Očito je Rijeka u vrlo dobrom trenutku. Imponira vrijednost i kompaktnost sva tri sektora: vodstva, struke, momčadi. A u našim uvjetima to je strašno važno, dovoljno za iskorak i dominaciju. Sjajno je postupila s Frankom Andrijaševićem i Josipom Mišićem, koji se priključuju iz drugog plana i donose prevagu u završnici, asistiraju i zabijaju. Ako ćemo realno, nema razloga za silazak s vrha i definitivno prvo mjesto, s obzirom na to da se Dinamo dugo traži…

Dinamo?

BLAŽEVIĆ:  Plavi ipak raspolažu najmoćnijim pojedincima, uključujući i onog koji nije u kopačkama, Zdravkom Mamićem! Smatram da neće prokockati još jednu titulu, dvanaestu zaredom. Ovi podbačaji i u Prvoj ligi i u Ligi prvaka svjedoče da ne možeš imati i pare i jare. Svuda, pa i u Hrvatskoj, novac je temelj opstanka i uvjet napretka. Premda se potvrđuje moja definicija da su Hrvati najnadareniji nogometaši zahvaljujući specifičnom podneblju, ne ide – barem ne blistavo – ukoliko se neprestano prodaju najperspektivniji, presudni za rezultat… Zaključio sam da Ivajlo Petev iskazuje zavidnu vještinu. Ne smije se, međutim, onako izgubiti u Sevilli, s četiri laka komada. Što ako je isključen igrač, čemu tolika inferiornost, zašto ostali nisu dali 10 posto više i nadoknadili kolegu to prije što su domaći valjda rezonirali „lako ćemo“!?

GRAČAN: Dinamo se nije standardizirao. Još nije. Teško je predvidjeti kad će sve leći na svoje mjesto i krenuti punim intenzitetom. Previše nogometaše je u rubrikama „odlasci“, „dolasci“. Nedostaju nositelji. Ispostavlja se da porazi u inozemstvu uzrokuju negativan odjek na ovdašnjim stadionima, zbog toga se zapinje, kaska, ne dobiva. Razumljivo jer uvuče se nesigurnost. Nema više one dimenzije, smanji se samopouzdanje i evo problema. A i suparnici uvide tu ranjivost i zapnu dodatno kako bi se dokopali neočekivanoga plijena. Makar do polovine prvenstva treba odigrati tri kola, da ne pričamo o svršetku koji se i ne nazire. Ništa nije gotovo.

Osijek?

BLAŽEVIĆ: On je iz regije brojnih, raskošnih talenata. Stabilizirao se sređen financijski, više nije gola sirotinja. Demonstrira niz vrlina. I trener Zoran Zekić je solidan. Točno je da se osciliralo te neplanirano odigralo neodlučeno kod kuće s Istrom i Interom, jedva je matiran Slaven Belupo. Nikada dosta vremena za potpunu obnovu. Ali ne bojim se za društvo iz Gradskog vrta!

GRAČAN: Osijek raste. Iscrtane su nove konture i kluba i sastava, privatizacija je pun pogodak. Važno je otarasiti se neimaštine. Jasno da je u takvim okolnostima raditi i stvarati puno lakše. Čini se da je prilično sličnosti s Rijekom, koja je odmakla i zato što se ranije konsolidirala. Ne, Bijelo-plavi zasad nisu spremni boriti se za sam vrh, odlično je i ovako.

Hajduk?

BLAŽEVIĆ: Splitski Bijeli su, na žalost, katastrofa u mnogočemu. Nemaju čvrste organizacije. Kadar nije dovoljno širok, ni dovoljno kvalitetan. Čast super vrataru Lovri Kaliniću, no manifestiraju se pogreške u zadnjoj liniji, nerijetko sporoj, tromoj. Čudi me što Marijan Pušnik nije shvatio da je obrana baza kuće. Ne, nije on slovenski Ćiro, ne imitira i ne glumi. Sviđa mi se jer je entuzijast i pozitivac. Pretpostavljam da će momke obučiti taktički kako ne bi izgledali poput antitalenata. Neka se ugledaju u Riječane, od kojih su devetorica, čak i desetorica, stalno iza lopte. A ne četvorica. Redovito naglašavam da se igra sastoji od tri stavke: 1) regrupacija, 2) eksplozija, 3) realizacija!

GRAČAN: Splićani previše mijenjaju, dovode prinove, a ne pojačanja. Nije Prva liga baš poligon za eksperimente, pogotovo ne u klubu poput Hajduka koji uvijek puca visoko. Istovremeno je prisiljen  odricati se najboljih. Ne ide bez kontinuiteta. Ali, s obzirom na renome, tradiciju i apetite, prognoziram da će Hajduk biti ispred Osijeka. Nemoćan za ravnopravniju trku s Rijekom i Dinamom…

Komentari

komentara

« Povratak