NAKON ATLETICOVOG BUNKERA: Legendarni Marco van Basten predlaže revolucionarnu promjenu u nogometu!

FOTO:

Kritike na račun defenzivne i destruktivne „bunker“ taktike Diega Simeonea u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka, između njegovog Atletica i Manchester Cityja, ne prestaju…

Negledljiva defenziva

Formacija koju je forsirao Diego Simeone protiv Manchester Citya, 5-5-0, mnoge je neugodno iznenadila. Ovakav „anti nogomet“ je prokomentirao i legendarni golgeter Ajaxa, Milana i Nizozemske, Marco van Basten.

Kao i mnogi koji su gledali susret Atletica i Citya, Nizozemac je frustriran igrom u kojoj ne postoji ikakva ambicija za prelaskom centra, a kamoli postizanja gola. Van Basten kao rješenje predlaže revolucionarnu promjenu.

“Neka se ukine ofsajd. Ovo se jednostavno ne može gledati. Nije stvar samo u tome što je protiv ovakve momčadi gotovo nemoguće zabiti gol, nego je frustrirajuće, neugodno gledati takav nogomet. Najnormalnije je da onaj tko gleda ovakvu utakmicu promijeni kanal i umjesto nogometa odluči gledati film.”

Nizozemac smatra kako ovakva taktika nije poanta nogometa te kako bi trebalo razmisliti kako ovaj sport učiniti atraktivnijim i gledanijim:

“FIFA treba smišljati načine kako nogomet učiniti boljim i zanimljivijim. Moj prijedlog motiviran je upravo time, ali i gledanjem utakmice kao što je ova. Ne krivim nikoga, trener može postaviti igru onako kao što je napravio Atleticov, ali to se doista ne može gledati.”

Van Basten je dodatno objasnio što ga posebno smeta u Atleticovoj igri:

“Ne mogu vjerovati da postoji momčad čiji igrači 90 minuta igraju sa svih 10 igrača iza lopte te da je jedino što pokušavaju izbjeći suparnikov gol. Na primjer, Joao Felix i Griezmann zajedno su koštali 300 milijuna eura i napadači su, ali se brane 90 minuta i lopta uopće nije došla do njih. Da sam još igrač, rekao bih menadžeru da sam napadač i kad oduzmemo loptu, trebamo s njom što brže krenuti prema naprijed kako bih mogao nešto napraviti. Ali u Manchesteru protiv Cityja oni su samo stajali, svih deset, iza lopte.”

Komentari

komentara

« Povratak