NETKO MORA VAN: Ove 4 reprezentacije nisu više u elitnoj skupini Lige nacija!

FOTO:

4. prosinca 2014. godine UEFA je potvrdila novo natjecanje koje se zove ‘Liga nacija’. Prema prihvaćenom sistemu unutra je 55 europskih reprezentacija koje su podijeljene u četiri divizije (lige): 12 u Ligi A, 12 u Ligi B, 15 u Ligi C te 16 u Ligi D. Hrvatska je započela ovo natjecanje u elitnom razredu, ali nažalost odmah smo ispali…

ZANIMLJIVO NATJECANJE?

Naravno, bilo je mnogo skeptika, ali mora se priznati kako je natjecanje donijelo pravo osvježenje u svijetu reprezentacija. Također treba istaknuti kako je ovo natjecanje donekle zamijenilo prijateljske susrete iako se u slobodnom terminu može dogovoriti. Naravno, tu su i bogate nagrade kroz financijskog pogleda.

Ipak, ovo natjecanje ima jednu jaku kritiku koja ima smisla. Ovaj format natjecanja dopušta puno slabijim reprezentacijama da se dočepaju Europskog prvenstva umjesto standardnim putem preko kvalifikacija što je za njih bila praktički nemoguća misija.

Ove jeseni vidjeli smo uvod u prvi turnir, ali neke reprezentacije neće pamtiti po dobrom. Naime, svakog turnira imat ćemo pobjednike, ali i gubitnike. Pobjednici svojih skupina u glavnoj ligi odlaze na završni turnir dok će pobjednici skupina u Ligama B,C i D biti promovirani u ligu iznad te će zauzeti mjesto u mogućem play-offu ukoliko se ne kvalificiraju putem kvalifikacija.

Što se tiče Lige A, ove sezone ispali su Njemačka, Island, Poljska i Hrvatska.

Njemačka je zaista iznenadila očajnom izvedbom jer su u tri utakmice osvojili samo jedan bod. Prvo su remizirali bez pogodaka s Francuskom, a onda su doživjeli debakl kod Nizozemske 3:0. Uslijedio je novi poraz, ovog puta kod Francuske 2:1. Prije tri dana Nizozemska je svladala Francusku 2:0 što je značilo da će Svjetski prvak iz 2014. godine pasti u Ligu B! Golemi pad što se tiče njemačkog nogometa iako je polufinale Eurospkog prvenstva 2016 ipak dobar rezultat. Nakon toga dogodio se pravi pad, a ni sami ne znaju kako su mogli dopustiti ispadanje u skupini Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Bilo je teško za očekivati kako će Island nešto napraviti u društvu Švicarske i Belgije. Realno pravo je čudo kako su se uopće našli u elitnom razaredu, a sve govori kad su u četiri utakmice upisali četiri poraza uz jedan postignu pogodak, a primili su čak 13!

Ista priča vrijedi i za još jednu reprezentaciju, a u pitanju je Poljska. Tko je mogao očekivati da će nešto napraviti protiv Portugala ili Italije? Ipak, uzeli su bod Talijanima te imaju prilike poboljšati stanje u skupini ukoliko nešto naprave kod Portugala. Taj dvoboj na rasporedu je sutra.

U skupini 4 sve znate, Hrvatska je nažalost ta koja će ispasti. Zanimljivo kako se u jučerašnjem dvoboju protiv Engleske uistinu sve dogodilo. Kad su Vatreni poveli to je značilo da Hrvatska osvaja skupinu, dok Engleska leti van. Englesko izjednačenje i dalje je značilo bar neku pozitivnu vijest jer je to bio rezultat koji bi nas ostavio u elitnom razredu. A onda poraz koji je donio relegaciju.

Što se tiče pobjednika, zasad znamo samo tri reprezentacije, a to su: Švicarska, Portugal i Engleska. Sutra u Njemačkoj igra se zanimljiv dvoboj između Njemačke i Nizozemske. Nabrijanim Nizozemcima biti će dovoljan i bod u tom susretu kako bi osvojili svoju skupinu te se plasirali na završnicu koja se igra iduće godine.

ONI SE STVARNO NE PODNOSE: Pogledajte kakvu sliku je lajkao Sergio Ramos!

Komentari

komentara

« Povratak