NOGOMETNI SVIJET U ŠOKU: Jedan od najvećih klubova leti iz Lige prvaka!?

FOTO:

Barceloni prijete novi veliki problemi. Poznato je kako je katalonski klub već godinama u financijskim poteškoćama, a moguće je da će ovoga puta takav način poslovanja rezultirati nešto strožom kaznom.

Prema navodima uglednog njemačkog portala Welt, Barceloni prijeti izbacivanje iz Lige prvaka. Razlog sankcije je kršenje financijskog pravilnika UEFA-e, prema kojem su klubovi dužni nadoknaditi troškove u trogodišnjem ciklusu, prema kojem se ocjenjuju financije kluba.

Izvori iz krugova UEFA-e i katalonskog kluba navode za Welt da su bilance kluba “u kaosu”. Barca je u rujnu objavila neto dobit od 304 milijuna eura, a piše se da se o eventualnoj kazni za klub raspravljalo više od godinu dana. Donesen je zaključak prema kojem će se zabrana igranja u Ligi prvaka odnositi na period od “dvije do tri godine”, a izvor za Welt spomenuo je i navod: “Što je veći gubitak, to je veća kazna”.

UEFA je već u ljeto kaznila Barcelonu s 500.000 eura. Financijska kontrolna komora saveza tada je zaključila da je klub netočno iskazao dobit od prodaje nematerijalne imovine koja ne predstavlja relevantan prihod. Ako se navodi stvarno konkretiziraju, očekuje se da će isključenje iz najelitnijeg nogometnog klupskog natjecanja krenuti od sezone 2024/2025.

Barcelona je već otvoreno izjasnila svoju podršku prema formiranju Superlige, a upravo Katalonci u tom natjecanju vide spas za sve svoje financijske probleme. Španjolski mediji ranije su pisali kako bi samo na temelju kontinuirane podrške Barcelona i Real Madrid mogli dobiti “ček lojalnosti”, vrijedan oko milijardu eura.

– Želimo uspostaviti otvoren i konstruktivan dijalog s ciljem ostvarivanja sinergije između svih strana. Sudska odluka znači i početak takve mogućnosti. Otvara se povijesna prilika za rješavanje ozbiljnih problema koji održivost velike većine klubova u budućnosti – rekao je predsjednik Barcelone, Joan Laporta. (SN)

Komentari

komentara

« Povratak