NOVI SMJER: Sportski direktor Dinama otkrio novu strategiju kluba!

FOTO:

Sportski direktor zagrebačkog Dinama, Marko Marić, održao je danas prvu press konferenciju otkad je prije mjesec dana preuzeo funkciju.

Marić je u Dinamu ranije bio u stručnim stožerima Cice Kranjčara i Nikole Jurčevića, a ponovno se u klub vratio s Darijem Šimićem prije nešto više od godinu dana kao šef omladinske škole. Tu funkciju sad je preuzeo Ivo Milić, a Marić će se do daljnjega baviti transferima i ostalim aspektima sportske politike.

“Klub koji je na ovako visokom nivou bi trebao direktno komunicirati o planovima i strategiji u onoj mjeri u kojoj je to moguće. Ne smijemo komunicirati točno po pozicijama koje tražimo, jer to nećete nikad čuti od ozbiljnih klubova, da pričaju o pozicijama koje traže usred prvenstva.

Dinamu 90 posto budžeta dolazi od prodaje igrača i igranja u Europi pa je tako i 90 posto mojeg posla stvaranje igrača, promoviranje u prvu momčad i to čak i u hrvatskom nogometu nedostaje u zadnje vrijeme.

Naša okosnica moraju biti igrači koji imaju kvalitetu i tu se ne gledaju godine, a u utakmicama u kojima je rezultat riješen i u kojima kontroliramo igru svi klubovi, a i Dinamo, moraju davati više šanse mladim igračima. Nikad Dinamo nije napravio razliku dovođenjem igrača iz inozemstva jer nismo konkurentni budžetom.

Možemo popunjavati određene pozicije, a i jako dobro znamo koji profil na ovim prostorima možemo naći i razviti. Recimo, brza krila su ovdje uvijek problem, ali s druge strane razvijamo sjajne vezne igrače.

Kad razgovaramo o pravovremenom promoviranju igrača u prvu momčad njima se treba objasniti koliko god oni trebaju Dinamu da i Dinamo treba njima. Davanje dugogodišnjih ugovora mladim igračima pokazalo se jako lošim, ne samo u Dinamu nego i vani.

Djecu ne treba odgajati da im je budućnost riješena jer tako gube fokus na nogomet i ono što je bitno. Na kraju krajeva, i ta djeca koja misle da su si riješila život takvim ugovorima su se zatvorila u neku priču da više ne mogu naći dobar klub.

Najbolji igrači Dinama uvijek moraju biti plaćeni, to je najmanji problem. Oni zaslužuju te visoke ugovore. Kad pričamo o budžetu Dinama za plaće, to ne znači da ti ugovori moraju biti manji, nego da ne treba imati toliko ugovora s mladim igračima. Oni tako do 25. godine izgube želju i jako im se teško fokusirati na nogomet i spustiti se na neki niži nivo kako bi oživjeli karijeru.

U zadnjih osam mjeseci je desetak mladih igrača bilo priključeno radu prve momčadi da svi skupa vidimo kakvi su u jakoj konkurenciji. Tako smo i izbjegli da netko misli da je on “taj” i da je riješio svoj razvoj. Zato ne promoviramo jednog ili dva. Razvoj krene tek kad uđeš u prvu momčad.

Prije par dana je naš kadet potpisao ugovor nakon što mu je aktualan istekao. Imao je ponuda i to je normalno, ali smo mu rekli da su svi igrači, koji su u 16. godini otišli iz Dinama, za tri godine igrali u slabijem klubu.

Objasnili smo im da postoji kategorizacija ugovora u omladinskoj školi o kojima ne mogu govoriti. Ako igrač ostaje u Dinamu jer ga Dinamo dobro plaća, onda je najmanji problem da ga pošaljemo u drugi klub, jer uvijek imamo materijala za rad. Nikad za igrača od 15 godina ne možete jasno reći da će biti prvotimac, ali mora se jasno to znati”, rekao je Marić u uvodu.

Komentari

komentara

« Povratak