Objavljen popis najuspješnijih klubova u Europi. Dinamo pri vrhu, Hajduk blizu TOP 50

FOTO:

Švicarska stranica zadužena za praćenje nogometne statistike i povijesti, Swiss Football Data, objavila je rezultate istraživanja čiji je cilj bio sastaviti rang-listu najuspješnijih klubova u povijesti UEFA-inih natjecanja, odnosno od 1955. godine kada se počeo održavati Kup prvaka, od 1992. poznat kao Liga prvaka.

Kao kriterij uspješnosti uzeo se famozni UEFA-in koeficijent, što znači da su švicarski istraživači prilikom sastavljanja liste u obzir uzeli rezultate svih utakmica u europskim natjecanjima koja su se odigravala u razdoblju od posljednjih 67 godina.

Na vrhu je, sasvim očekivano, Real Madrid. Kraljevski klub je od 1955. osvojio 14 Kupova i Liga prvaka, četiri europska Superkupa i dva Kupa UEFA te ukupno sakupio oko 180 bodova. Prvi pratitelji su im najljući rivali iz Barcelone.

Katalonski velikan može se pohvaliti s pet Liga prvaka, četiri Kupa pobjednika kupova, isto toliko Kupova velesajamskih gradova te pet europskih Superkupova. Benfica koja je osvojila dva Kupa prvaka i redovno igrala završnice takvih natjecanja nalazi se na trećem mjestu.

Najboljih deset zatvaraju još Bayern, Juventus, Ajax, Manchester United, Porto, Dinamo Kijev i Rangersi. Svi ovi klubovi u nekom su trenutku osvajali Kup ili Ligu prvaka, izuzev Dinamo Kijeva i Rangersa, koji u svojim vitrinama imaju manje europske trofeje.

Ne toliko daleko od top 10 društva, na izuzetno laskavom 19. mjestu tablice nalazi se zagrebački Dinamo. Aktualni hrvatski prvak proteklih se godina “pretplatio” na minimalno skupine europskih natjecanja, a uz to je i jedini hrvatski klub s europskim trofejem.

1963. Dinamo je izgubio u finalu Kupa velesajamskih gradova protiv Valencije, ali četiri godine kasnije generacija Slavena Zambate i Štefa Lamze je pod vodstvom Branka Zebeca osvojila taj trofej, nakon što su u finalu bili bolji od Leedsa.

Usprkos tome što dugo izbiva iz grupnih faza europskih natjecanja, na 51. mjestu našao se Hajduk, a za taj plasman Bijeli mogu zahvaliti slavnoj povijesti. Splitski klub je tri puta igrao četvrtfinale Kupa prvaka sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, a 1995. dogurao je do iste faze Lige prvaka. Uz to, po jednom su ispali iz polufinala Kupa UEFA-e i Kupa pobjednika kupova.

Što se klubova iz regije tiče, Crvena zvezda je na ljestvici ispred Dinama. Europski prvak iz 1991. nalazi se na 14. mjestu, a njihov gradski rival Partizan, koji je 1966. u finalu Kupa prvaka izgubio od Real Madrida, nalazi se 11 mjesta ispred Hajduka, na 40. poziciji.

SKANDALOZNI TRANSPARENT: EVO ŠTO SU DELIJE SINOĆ PORUČILE UOČI OLUJE…

Index.hr

Komentari

komentara

« Povratak