ODLIČNA SITUACIJA: Što ako Hrvatska bude treća u skupini?

FOTO:

Hrvatska će na Europskom prvenstvu u Njemačkoj u skupini igrati protiv Španjolske, Italije i Albanije. Bio je to relativno težak ždrijeb za momčad Zlatka Dalića koja će u skupini igrati protiv dva bivša europska i svjetska prvaka.

No, dobre vijesti su da će četiri najbolje trećeplasirane momčadi (od njih ukupno šest) također igrati osminu finala Europskog prvenstva. Nogometno-analitičarski profil na Twitteru Football Meets Data tako je prema ELO rankingu izračunao iz kojih će skupina najvjerojatnije doći četiri najbolje trećeplasirane momčadi.

Hrvatska u odličnoj situaciji

Prema tom izračunu, Hrvatska je u odličnoj situaciji. Naime, za njenu skupinu B postoji najmanja šansa da neće imati trećeplasiranu reprezentaciju koja će ići u osminu finala. To je vjerojatno zbog toga što se očekuje da će sve tri jače reprezentacije svladati Albaniju, a u ovakvom formatu su tri boda često dovoljna za prolazak skupine.

Najveću vjerojatnost da neće dati putnika u osminu finala s treće pozicije ima skupina E u kojoj se nalaze Belgija, Ukrajina, Slovačka i Rumunjska. Doduše, treba napomenuti i da razlike između skupina nisu prevelike.

ELO ranking predstavlja agregiranu natjecateljsku vrijednost momčadi u nekom sustavu. Svaka utakmica koju momčad odigra utječe na promjenu ratinga. Ako pobjednik ima viši ELO od protivnika, njegov pozitivan pomak je manji, a u slučaju pobjede slabije momčadi pozitivan pomak je veći. Suprotno vrijedi za poraženog.

Komentari

komentara

« Povratak